banner Generalitat

Els Mossos han disparat 420 projectils de foam en dues nits però Interior diu que serà el nou Govern qui valori el model

Interior s'ha posat a disposició de la família de la noia que va perdre un ull i del col·lectiu Irídia

Silueta d'un agent dels antiavalots dels Mossos d'Esquadra davant de diversos contenidors cremats durant les protestes per l'empresonament del cantant Pablo Hasel. / Miquel Codolar

Els Mossos d’Esquadra van disparar més de 300 projectils de foam dimarts i 120 més aquest dimecres durant les protestes convocades per protestar per l’empresonament del cantant Pablo Hasel. El comissari Joan Carles Molinero ha justificat el seu ús per la «violència desmesurada» davant el «llançament d’objectes contundents». El director del cos, Pere Ferrer, ha dit que efectius de mediació s’han posat a disposició de la família de la noia que va perdre un ull i del col·lectiu Irídia i que la seva «prioritat» és fer «una investigació diligent» per esclarir els fets. Preguntat sobre si és el moment per revisar el model policial, ha indicat que «serà el nou Govern, a qui pertoqui, qui pugui fer les valoracions sobre el model».

Efectius de l’àrea de mediació dels Mossos d’Esquadra s’han posat a disposició de la noia que va perdre un ull durant les protestes del dimarts al vespre a la Via Augusta de Barcelona. «Ens hem posat en contacte amb la família, hem estat a l’hospital, ens hem posat a disposició per facilitar totes les gestions que la persona ferida pugui requerir, i també amb el col·lectiu Irídia que havia manifestat que portava la seva causa», ha explicat Ferrer.

«No és res excepcional, és la mateixa unitat que va estar en contacte amb altres persones ferides en altres manifestacions», ha dit el director del cos, que ha afegit que la seva voluntat és «facilitar que posi denúncia i iniciar les investigacions que facin falta». Ferrer ha insistit en diverses ocasions en la voluntat del cos d’esclarir els fets.

Per la seva banda, Molinero ha destacat que sempre que els Mossos d’Esquadra utilitzen projectils de foam duen a terme un «informe de traçabilitat» de manera que en cada moment saben quantes llançadores s’utilitzen, quants projectils es disparen, des de quin lloc i en quin moment. El comissari ha explicat que l’estudi d’aquestes dades permetran saber si els agents van seguir «els procediments establerts».

Malgrat aquestes dades, Molinero ha apuntat que la investigació no serà fàcil perquè la voluntat del cos és que es faci «molt mil·limètricament». «Caldrà veure el tipus de lesions d’aquesta persona, conèixer els informes mèdics i forenses, fer un estudi del compliment dels procediments interns d’actuació del material policial», ha afegit.

«Joves agressius molt violents»

Molinero ha explicat que les protestes del dimecres van ser similars a les del dimarts. «Per un costat hi ha unes manifestacions lícites, pacífiques, i per un altre costat grups de persones organitzades molt violentes, que van exercir a Barcelona, Lleida i Girona, una violència molt gratuïta als carrers, que van sortir al carrer ja amb l’objectiu de destrossar les ciutats, saquejar comerços, destrossar mobiliari urbà, atacar els efectius policials i també amb grups de persones oportunistes que aprofiten per saquejar establiments comercials», ha descrit. «Ens preocupa que siguin manifestacions violentes, però que la gent es manifesti no ens preocupa gens», ha afegit Ferrer.

El perfil dels causants dels aldarulls és el de «joves agressius molt violents», que estan «infiltrats» en manifestacions «per produir atacs a les línies policials» mentre els manifestants pacífics van marxant. Aquest col·lectiu al qual els mossos responsabilitzen dels aldarulls està format per entre 200 i 250 persones a Barcelona, ha detallat Molinero.

Ferrer també s’ha pronunciat sobre els motius que considera que hi ha darrere els aldarulls. Pel director dels Mossos la detenció del cantant Pablo Hasel és «la gota que ha fet vessar el got» perquè amb motiu de la pandèmia hi ha «un esgotament general, una fatiga general» i per això les manifestacions «no són exclusives de Barcelona» i també n’hi ha a Lleida, Tarragona, Vic o altres ciutats, ha argumentat.

Davant aquestes circumstàncies i la previsió de més manifestacions «el cos està ferm i té voluntat de continuar treballant», ha dit Molinero. «Sí que estem preocupats, la fermesa no treu la preocupació», ha afegit Ferrer. El director també ha volgut agrair «el suport intern» al cos del conseller d’Interior, Miquel Sàmper.

Port de Tarragona