Cinc detinguts a Barcelona, Corunya i Madrid per estafa de més d’un milió d’euros en la venda de televisió de pagament

Uns 20.000 usuaris es connectaven al senyal

CNP


La Policia Nacional ha desarticulat a Barcelona, Corunya i Madrid una
organització dedicada, presumptament, a la venda il·lícita de televisió de pagament per Internet, informa el cos policial. Han estat detingudes cinc persones a Barcelona, la Corunya (3), i Madrid i s’han dut a terme tres registres en què s’han intervingut 10 descodificadors, set telèfons mòbils d’alta gamma, dos ordinadors, dues tablets, 28 critpodivisas Ethereum i 1250 euros en efectius. s’estima que els arrestats podrien haver obtingut uns guanys il·lícites del voltant d’un milió d’euros anuals.

La investigació va començar a principis de 2020 quan els agents van rebre una denúncia on es posava en coneixement la comercialització il·lícita d’aquest tipus de continguts. Un cop rebuda la denúncia es van realitzar les gestions necessàries per identificar les persones implicades i, després d’analitzar el flux de pagaments que existia entre els diferents investigats, van poder constatar que un dels ells era el principal element de l’organització criminal. A més van comprovar la infraestructura que havia creat per difondre el senyal il·lícita de televisió i que facilitava als altres implicats, que eren revenedors de la mateixa.

La xarxa desmantellada estava composta per un proveïdor de continguts, que és el vector fonamental ja que s’encarrega de facilitar el senyal de televisió amb els canals que s’ofereixen; els revenedors, que són els responsables de comprar aquest senyal a proveïdor o revendérsela posteriorment als usuaris finals per un preu una mica més elevat; i els clients finals, que contacten amb els revenedors que se solen anunciar a través de les seves pròpies pàgines web, xarxes socials o portals de compra-venda.

Donada la facilitat que ofereix el sistema IPTV per difondre el senyal de televisió amb independència de la ubicació física de les persones, es va detectar que el proveïdor de continguts residia a la localitat de Mataró (Barcelona), mentre que els altres quatre implicats eren veïns de Narón (La Corunya) i Madrid.

Registres amb evidències del funcionament del servei

Un cop realitzades totes les gestions tendents a localitzar els membres de
l’organització, així com a establir les relacions que existien entre ells i el
paper que cadascú jugava, es va sol·licitar el registre dels domicilis dels
mateixos. A l’habitatge de l’principal investigat, a Mataró, es va localitzar la
infraestructura que tenia muntada per difondre el senyal, i en la qual barrejava continguts que obtenia ell mateix a través d’una antena parabòlica o de descodificadors, amb altres que comprava a proveïdors tant nacionals com estrangers. Al domicili de Narón es va detenir a tres persones i en el de Madrid a una més, comprovant que, eren revenedores de l’investigat en Mataró. En els registres s’han intervingut 10 descodificadors, set telèfons mòbils d’alta gamma, dos ordinadors, dues tauletes, 28 criptodivisas Ethereum i 1250 euros en efectiu.

Els investigadors van confirmar que el detingut de Mataró tenia muntat el
sistema de manera molt professional, oferint fins i tot dos serveis diferents
de televisió, un amb més canals i qualitat que l’altre, per adequar-se als
diferents tipus de clients. Així mateix es va confirmar que no tractava amb clients finals, únicament amb revenedors, com els detinguts a Narón i Madrid, que posteriorment eren els encarregats de tractar amb els consumidors finals.

Uns 20.000 usuaris finals i 1.000.000 d’euros de benefici
En funció de l’nombre de revenedors que tenia actius en el moment de la seva detenció, s’estima que el nombre d’usuaris finals que estarien accedint
al senyal de l’detingut podrien ser d’al voltant de 20.000.

Port de Tarragona