La família d’Helena Jubany considera que les noves declaracions de testimonis incideixen en el principal investigat

Les versions aportades confirmarien que Santi Laiglesia vivia a l'immoble de Sabadell on la jove mataronina va morir

Foto facilitada per la família d'Helena Jubany a l'agència ACN.


Albert Segura Lorrio / Sabadell
.- La família d’Helena Jubany considera que les noves de declaracions de testimonis fetes aquest divendres davant del jutge refermen la tesi que apunta al principal investigat per la mort de la jove mataronina l’any 2001 a Sabadell, Santi Laiglesia. Segons l’advocat de la família, Benet Salellas, les persones que han comparegut davant del titular del jutjat de primera instància número 2 de Sabadell han reforçat que el principal sospitós estava en el lloc del crim en el moment en què va tenir lloc. Concretament, han declarat un veí de l’immoble, l’administrador de la finca i la germana petita de Montserrat Careta, qui també era sospitosa i que es va suïcidar a la presó. La Policia Nacional assumeix la investigació del cas amb les noves dades.

Tot i que inicialment s’havia citat a declarar un total de cinc persones per aquest divendres, dues d’elles no han pogut comparèixer donat que es troben en situació de quarantena per covid. El primer en fer-ho ha estat un veí del domicili del carrer Calvet d’Estrella, on es va produir la mort de Jubany, qui va atendre les càmeres d’un programa de televisió de l’època, però que avui no recordava els detalls dels fets.

El segon en fer-ho ha estat l’administrador de la finca. «Ha confirmat que Montserrat Careta havia demanat a l’inici de la tardor de 2001 que incloguessin en el contracte de lloguer Santi Laiglesia perquè vivien junts», assenyala Salellas.

La tercera en declarar ha estat la germana petita de Careta, que ha confirmat que Laiglesia l’havia obligat a sotmetre’s a un tractament psicològic, segons Sallelas, una relació que ella hauria definit com a «tòxica». «Són testimonis que reforcen un element que nosaltres hem posat sobre la taula, que confirmen la ubicació del principal investigat en el lloc i el moment del crim», apunta l’advocat.

La Policia Nacional, per la seva banda, ha assumit la investigació. Inicialment, la família va demanar que de manera prioritària fosla Unitat Central d’Homicidis dels Mossos d’Esquadra qui l’assumís, donada la seva especialització en tancar casos encara no resolts, i per agilitzar els processos per evitar que el cas prescrigui i no es puguin investigar altres persones.

S’espera que en les properes setmanes es pugui tornar a assenyalar una nova data de declaracions per a les dues persones que aquest divendres no han pogut comparèixer davant del jutge.

El cas d’Helena Jubany

Helena Jubany va morir la matinada del 2 de desembre de 2001, després de dos dies desapareguda. El seu cos va ser llençat des d’un terrat, completament nu i ple de cremades. La mort de la jove, a més, està envoltada de molts misteris. Tres mesos abans del crim, per exemple, Jubany va rebre dos anònims acompanyats de begudes adulterades amb somnífers.

Els principals sospitosos van ser amics de Jubany de l’entorn la Unió Excursionista de Sabadell, d’on la jove també era sòcia. A més, a l’edifici on es va trobar el cos hi havia el domicili de dos dels principals sospitosos, Montserrat Careta i Santi Laiglesia. Careta va arribar a entrar a presó provisional com a possible autora de l’homicidi, però es va acabar suïcidant a la cel·la.

També va entrar a presó Ana Echaguivel, com a còmplice d’assassinat, però va acabar posada en llibertat. El jutge va concloure que no existien indicis suficients per imputar-li l’homicidi. També va quedar lliure de responsabilitats Santi Laiglesia, que tot i que se’l va investigar, mai va arribar a ser detinguts per aquests fets.

Port de Tarragona