Desarticulada una banda criminal amb seu a Barcelona que traficava marihuana i blanquejava capitals

L’organització obtenia la droga de diversos proveïdors d’arreu de l’Estat i la revenia a altres traficants

CME

Els Mossos d’Esquadra han desarticulat una banda criminal dedicada al tràfic de marihuana amb epicentre a Barcelona i que operava a diversos punts de l’Estat. L’operatiu ha acabat amb deu detinguts, sis d’ells han quedat com a investigats per delictes contra la salut pública, pertinença a organització criminal i blanqueig de capitals. L’organització obtenia la marihuana a partir de diversos proveïdors, tant de Catalunya com d’altres punts de l’Estat espanyol, sobretot d’Andalusia, i posteriorment la revenia a altres traficants. A més, feia transaccions amb un clan familiar instal·lat en una masia de Fogars de la Selva, que actuava com un dels principals proveïdors del grup.

El principal investigat liderava el grup des de 2018 i tenia diverses cases llogades en poblacions properes a Barcelona, com Teià, Cabrera de Mar, Alella o Cabrils, des d’on distribuïa i venia la marihuana. En èpoques en què no tenia cap casa llogada, la distribució es feia des de la planta superior del seu pis a l’Eixample.

L’organització tenia un funcionament «perfectament estructurat», amb diverses mesures de seguretat per evitar l’acció investigadora de la policia. La banda estava liderada pel principal investigat, instal·lat a Barcelona i des d’on controlava tota l’operativa. Al costat hi tenia el soci, que en molts moments de la investigació arribava a disposar del gruix dels diners de l’organització, i un altre home que actuava com la seva mà dreta.

Dos membres del grup formaven part d’una estructura estable de transport de marihuana d’Andalusia a Barcelona. A aquests els acompanyava un altre dels homes per supervisar l’operativa. Per la seva banda, el germà del líder del grup s’encarregava del trasllat de diners de Barcelona a Madrid i, puntualment, de la distribució.

Al tercer escalafó hi havia diversos familiars del líder, amb la funció de guardar diverses quantitats de diners generats pel tràfic de marihuana. El grup comptava també amb la col·laboració d’un assessor, que aconsellava la banda sobre com burlar els estaments oficials reguladors i els sistemes fiscalitzadors per blanquejar els diners obtinguts.

Una figura «important» era la d’un enginyer agrònom que gestionava diverses empreses dedicades a la producció i la comercialització de cànem industrial i servia part de la mercaderia a l’organització. De fet, es tractava d’una marihuana amb un percentatge de principi actiu molt baix i, per tant, més econòmica. Posteriorment, aquesta es barrejava amb la que tenia un percentatge més alt de THC, la qual cosa permetia abaratir els costos i augmentar els beneficis.

Aquesta estructura generava uns guanys elevats. El blanqueig de capitals el duien a terme tant el cap de la banda com el seu germà, aconsellats per l’assessor. Les vies per donar curs a aquests diners eren bàsicament la posada en funcionament de bars i restaurants, la compra – venda de xalets o els cotxes d’alta gamma i l’adquisició d’obres d’art, especialment quadres.

L’operatiu policial

L’operatiu va tenir lloc el 24 de febrer i es van realitzar vuit entrades i escorcolls, quatre a Barcelona, una a Sant Andreu de Llavaneres i una altra a Fogars de la Selva. També se’n van realitzar dos a Madrid, amb la col·laboració de la Policia Nacional.

En aquesta operació es van detenir deu persones, sis més van quedar investigades i es va intervenir material divers per envasar i distribuir la marihuana, diverses joies i rellotges, 33 quadres, 36 quilos de marihuana, tres caixes de seguretat o 42 projectils de calibre 9 mm, entre altres.

Els detinguts van passar a disposició judicial el 26 de febrer i el jutge va decretar presó per al líder del grup i llibertat amb càrrecs per a la resta. La investigació continua oberta i els Mossos d’Esquadra no descarten més detencions.

Port de Tarragona