Una trentena d’unitats de Bombers treballen en l’extinció d’un foc forestal a la Conca

Imatge aèria de l'incendi forestal de Senan, a la Conca de Barberà, el 21 de març del 2021 / Bombers

Els Bombers de la Generalitat treballen per estabilitzar l’incendi forestal a la serra de Senan, a la Conca de Barberà. En rebre l’avís, passades les 12 del migdia d’aquest dissabte, el foc avançava per una carena, a contravent, entre la zona de Puig Coniller i el cap de la Serra. Fins al lloc s’han activat, en total, una trentena de dotacions dels Bombers amb camions d’aigua i vehicles lleugers de coordinació i de comandament, unitats del GRAF (Grup d’Actuacions Especial), dels EPAF (Equip de Prevenció Activa Forestal) i tres mitjans aeris (helicòpter bombarder i dos avions de vigilància i atac) de suport.

L’incendi es troba en una zona de difícil accés i molt condicionat pel vent. La prioritat dels efectius és evitar que el flanc dret – on s’hi ha treballat amb línies d’aigua i el suport dels mitjans aeris – pugui obrir-se i arribar fins a la carretera de Senan, la T-232, per on l’incendi té més potencial. El cap de l’incendi ha quedat aturat a dalt de la carena pel vent i s’hi ha treballat amb maniobres combinades amb aigua i eines manuals per definir el perímetre de forma estable. El flanc esquerre, amb menys potencial, s’ha pogut estabilitzar amb eines manuals i el suport de mitjans aeris i posterior línia d’aigua.

Poc abans de les 6 de la tarda un focus secundari a la part baixa del flanc dret, que es troba a contravent, ha obligat a recol·locar els mitjans dels Bombers en aquesta zona amb la previsió que el vent comenci a reforçar. Paral·lelament els mitjans aeris fan les darreres descàrregues i es retiren amb l’arribada de l’ocàs. Aquest era el pitjor escenari previst i que al final s’ha produït per la incertesa dels focus secundaris. Segons els Bombers, «situacions perilloses» on cal extremar «la seguretat».

No hi ha nuclis habitats propers ni masies aïllades a la zona de l’incendi, per la qual cosa els cossos de seguretat no han fet cap desallotjament preventiu. Segons dades provisionals del cos d’Agents Rurals l’incendi hauria afectat unes 30 hectàrees, la majoria de zona forestal arbrada. L’incendi afecta terrenys dels termes municipals de Senan, Fulleda i de l’Espluga de Francolí. Paral·lelament, el cos mediambiental investiga les causes del foc, que apunten a una crema de restes vegetals escapada.

Fins al lloc de l’incendi també s’hi han desplaçat efectius del dels Mossos d’Esquadra, dues patrulles i l’helicòpter del cos d’Agents Rurals, cinc unitats de les ADF (Associacions Defensa Forestal) i una ambulància del SEM (Sistema d’Emergències Mèdiques) amb caràcter preventiu.

Durant el dia d’avui els Bombers han treballat en una vintena d’incendis de vegetació. Destaquen, d’aquesta matinada a Soses (Segrià) un incendi que ha cremat 2.000 m2 de canyes i algun xop; també un incendi que ha cremat 1.600 m2 de sotabosc d’una roureda, al Pont de Suert (Alta Ribagorça); i un incendi de canyes i restes vegetals que ha cremat 3.000 m2 a Castelló d’Empúries (Alt Empordà). Aquesta tarda han extingit un foc que ha cremat 2.600 m2 de vegetació forestal a Bigues i Riells (Vallès Oriental).

Port de Tarragona