Moren 82 pacients de Covid en l’explosió dels tancs d’oxigen d’un hospital de Bagdad

Al menys 82 persones han mort aquest divendres i també hi ha un nombre elevat de ferits de gravetat en una explosió provocada per l’esclat de bombones d’oxigen a l’hospital A l’Khatib de Bagdad, destinat a pacients de l’coronavirus.

Una font de el Ministeri d’Interior iraquià que no ha volgut donar la seva identitat, que a l’almenys dinou persones van morir en l’explosió, mentre que també hi ha molts ferits però que «la seva mort no ha estat confirmada mèdicament».

Així mateix, ha indicat que l’explosió va ser provocada per l’esclat d’unes bombones d’oxigen dins de l’hospital de A l’Khatib, al sud-est de Bagdad, unes instal·lacions mèdiques amb una capacitat de 120 llits i que han estat destinades exclusivament a pacients de coronavirus.

Per la seva banda, l’agència de notícies estatal iraquiana INA va dir que, segons les primeres investigacions, l’incendi podria haver estat provocat per un curtcircuit o per l’explosió d’unes bombones d’oxigen en mal estat.

Més de 20 equips de bombers mobilitzats van aconseguir apagar les flames d’aquest «massiu incendi», en paraules de la Defensa Civil iraquià, que va informar en un comunicat que van aconseguir rescatar uns 90 pacients durant l’evacuació de centre.

D’acord amb la nota, desenes de veïns es van mobilitzar per acudir a l’rescat dels pacients, la majoria dels quals eren gent gran i persones que estaven connectades a respiradors.

Aquests incidents a l’Iraq són inusuals, tot i el mal estat de la infraestructura mèdica d’un país en reconstrucció després de dècades de conflicte que han afectat severament els serveis públics.

En aquest sentit, la comissió pública de Drets Humans de l’Iraq ha demanat a Govern que assumeixi la responsabilitat d’aquest incident i ha exigit la dimissió de el ministre de Salut, alhora que ha recordat les deficiències de sistema sanitari iraquià, especialment enmig de una situació tan excepcional com la pandèmia.

Port de Tarragona