Tragèdia a Ciutat de Mèxic: 15 morts i 70 ferits en enfonsar-se una via elevada metro

Quinze morts i setanta ferits és el balanç provisional de víctimes arran del desplomi d’un pont d’una via elevada del Metro de Ciutat de Mèxic, entre les estacions d’Oliveres i Tezonco sobre el qual circulava un tren amb diversos vagons.

«Lamentablement el que va passar va ser el venciment d’una biga quan passava un comboi. Es van fer totes les investigacions per conèixer la causes que van provocar aquest accident», ocorregut poc abans de les 22.20 hores local (03,20 GMT de dimarts), ha informat la cap de Govern de la capital, Claudia Sheinbaum, en conferència de premsa al lloc de l’accident.

«Fins ara tenim 15 persones que van perdre la vida i 70 lesionades. Es van interrompre les maniobres per la debilitat que presenta un dels vagons caiguts», va afegir.

Sheinbaum va dir que 34 persones van ser traslladades a hospitals i alguns dels 70 ferits van sortir pel seu propi peu. Funcionaris de la Fiscalia General de Justícia de la capital està en el lloc per identificar els morts.

El secretari de Govern, José Alfonso Suárez de Reial, va explicar que els ferits van ser traslladats als hospitals de les alcaldies de Tlahuac i Iztapalapa, orient de la capital.

Les primeres imatges de vídeo mostren com dos vagons de metro van caure sobre la carretera en la qual en aquests moments circulaven desenes de vehicles.

Al lloc van arribar immediatament desenes de vehicles d’emergència amb més d’un centenar de rescatadors per auxiliar les víctimes i remoure el tren desplomat.

En un vídeo de les càmeres de sistema de vigilància de Govern de la Ciutat de Mèxic s’observa com l’estructura elevada es trenca al pas del tren, que es desploma des d’una altura d’uns 20 metres, i dos vagons del comboi queden en «V «i impactats contra el terra.

La instal·lació forma part del pont de metro construït durant l’administració de Marcelo Ebrard (2006-2012), ara canceller de país.

La línia 12 es va inaugurar el 30 d’octubre de 2012, però es va clausurar el març de 2014 per fallades i es va reobrir d’octubre a novembre (en diversos trams) en 2015.

El tram es va rehabilitar sota el govern de l’alcalde Miguel Ángel Mancera (2012-2012) posteriorment i, segons els veïns de la zona, l’estructura va quedar ressentida pels sismes de setembre de 2017.

El passat 9 de gener es va produir un incendi al centre de control de metro de la Ciutat de Mèxic, al Centre Històric, que va causar un mort i almenys 30 treballadors intoxicats, a més de sis línies sense servei.

El Metro de la capital mexicana transporta a prop de 6 milions de persones tots els dies laborables, el que ho fa un dels més transitats del món, encara que la seva demanda baixa durant el cap de setmana.

Diverses organitzacions de ciutadans han criticat la precarietat de les instal·lacions i la manca de manteniment que causa freqüents interrupcions en el servei de Metro.

Port de Tarragona