El TGUE retorna provisionalment la immunitat a Puigdemont, Comín i Ponsatí mentre resol el recurs contra l’Eurocambra

El vicepresident del tribunal creu que les al·legacions justifiquen el manteniment cautelar de la protecció

Pla mitjà dels eurodiputats de JxCat Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí després de la roda de premsa a l'Eurocambra sobre el suplicatori, el 24 de febrer del 2021 a Brussel·les. / Natàlia Segura

Natàlia Segura / Brussel·les .- El Tribunal General de la Unió Europea ha retornat provisionalment la immunitat als eurodiputats de JxCat Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí mentre resol el recurs contra el Parlament Europeu per l’aixecament de la protecció parlamentària. A l’espera que la cambra presenti les seves observacions, el vicepresident del TGUE ha defensat que les al·legacions fàctiques i jurídiques dels independentistes justifiquen que se’ls mantingui la immunitat fins que aquest tribunal de primera instància es pronunciï de forma definitiva sobre les mesures cautelars. Així, el TGUE ha concedit cautelaríssimes a Puigdemont, Comín i Ponsatí.
Segons el reglament del TGUE es pot concedir de manera provisional les mesures cautelars encara que l’altra part no hagi aportat les seves al·legacions.

Demanda de cautelars

En la petició de cautelars, Puigdemont, Comín i Ponsatí alertaven del «risc real i imminent» que els detinguin i empresonin «impedint que puguin representar els ciutadans europeus durant la resta del mandat». En especial, advertien del risc de ser arrestats a França ara que l’Eurocambra reprèn les sessions plenàries a Estrasburg. De fet, la setmana que ve mateix s’hi han de desplaçar.

Decisió del TGUE

En l’auto publicat aquest dimecres, el TGUE diu que «en interès de la bona administració de justícia» és necessari «suspendre» l’aixecament de la immunitat que va aprovar el ple de l’Eurocambra almenys fins que es resolguin definitivament les mesures cautelars.

«Les al·legacions factuals i legals dels sol·licitants, suposant que s’acabin provant, justifiquen mantenir l’statu quo fins que el vicepresident del Tribunal General examini amb més detall els arguments i resolgui de manera definitiva l’aplicació de les mesures cautelars», diu el TGUE en un auto molt breu.

Com que el Parlament Europeu encara no ha pogut presentar les seves al·legacions, el TGUE no pot comprovar de moment si Puigdemont, Comín i Ponsatí tenen raó i ha optat per concedir mesures cautelaríssimes.

El TGUE pot fer aquest pas si creu que és necessari per «obtenir suficient informació per decidir sobre una situació legal i factual complexa».

Port de Tarragona