banner Generalitat

Cinc detinguts a Barcelona en una xarxa que explotava a estrangers en supermercats

Imatge de l'operació facilitada per la Policia. / CNP

La Policia Nacional, en col·laboració amb la Inspecció de Treball de Catalunya, han desarticulat una organització criminal assentada a la província de Barcelona dedicada, presumptament, a l’explotació laboral de ciutadans estrangers en situació irregular. Han estat detinguts els cinc màxims responsables de la trama, els que regentaven una xarxa de supermercats franquiciats i magatzems repartits per les localitats de Sant Adrià de Besòs i Barcelona, ​​com a presumptes autors de delictes contra els drets dels treballadors, delicte contra els drets dels ciutadans estrangers, afavoriment de la immigració irregular i pertinença a organització criminal. Per controlar a les víctimes, la xarxa comptava amb una sala de vídeo vigilància on visionaven, en temps real, unes 100 càmeres de TV.

La investigació va començar gràcies a la inspecció realitzada el passat mes de novembre en un establiment comercial a la localitat de Granollers, que va posar als investigadors sobre la pista de l’existència d’una organització que, presumptament, explotava laboralment a cuitadans estrangers en situació irregular, sent majoritàriament originaris del Pakistan. Fruit de les gestions practicades es va tenir coneixement que la xarxa investigada comptava amb un seguit de supermercats franquiciats a la localitat de Barcelona, ​​així com dues naus / magatzem a Sant Adrià de Besòs, on presumptament estarien explotant nombrosos treballadors de nacionalitat pakistanesa que no tindrien la preceptiva documentació per poder treballar.

Condicions abusives imposades als seus treballadors

Donant feina a ciutadans estrangers en situació irregular i imposant condicions laborals abusives, l’organització aconseguia grans beneficis econòmics als quals els va permetre, en un curt període, de temps ampliar el seu negoci. La situació de vulnerabilitat de les víctimes d’aquest tipus de delictes va quedar constatada a l’comprovar que totes elles estaven en situació irregular, sense arrelament social ni familiar de cap tipus en territori nacional, amb escassa o nul·la formació acadèmica i en algun cas amb fills a càrrec .

La suma de tot aquest context economicosocial convertia les víctimes en persones vulnerables obligades a acceptar jornades de treball extremes, sense descans legal entre jornada i jornada, sense descans setmanal, sense assegurança mèdica ni alta en el règim de la Seguretat Social produint-se, a través de la conducta dels detinguts, la restricció, supressió i perjudici dels drets laborals reconeguts a l’Estatut dels Treballadors, Convenis Col·lectius i la resta de legislació laboral.

Inspecció simultània en 14 supermercats i dues naus-magatzem

Per tal de comprovar els fets es va dur a terme un ampli dispositiu conjunt amb la Inspecció de Treball de Catalunya i es van inspeccionar 14 supermercats de la localitat de Barcelona i dues naus / magatzem de Sant Adrià. Fruit de les mateixes es van aixecar les corresponents actes en matèria laboral i es van identificar a un total de 86 treballadors en el seu lloc de treball, 43 d’ells sense la preceptiva autorització de residència i treball. Un cop constatats els fets van ser arrestats els cinc màxims responsables de la xarxa de supermercats i naus inspeccionades.

En una de les naus inspeccionades, situada a la localitat der Sant Adrià de Besòs, comptaven amb una sala de control i videovigilància amb més de 100 càmeres de TV des d’on controlaven la totalitat de botigues que regentaven i, al seu torn, sotmetre a un ferri control als treballadors explotats.

Port de Tarragona