El TEDH condemna Espanya per empresonar i inhabilitar el dirigent basc Tasio Erkizia per enaltiment del terrorisme

El tribunal diu que la condemna va ser una "interferència" en la seva llibertat d'expressió

Entrada del Tribunal Europeu de Drets Humans el dia que Jordi Cuixart presenta el primer recurs dels presos per la sentència de l'1-O al TEDH, a Estrasburg el 9 de juny del 2021. / Natàlia Segura

Nazaret Romero / Brussel·les.- El Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) ha condemnat Espanya per empresonar durant un any i inhabilitar durant set anys l’històric dirigent de l’esquerra abertzale Tasio Erkizia. En la sentència, el tribunal amb seu a Estrasburg considera que les declaracions que Erkizia va fer durant un acte d’homenatge a un membre d’ETA «no tenien la intenció d’incitar a la violència» ni «defensar el terrorisme». «Al contrari, el demandant va advocar per perseguir mitjans democràtics per aconseguir un objectiu polític específic», diu la sentència, que considera que la condemna a presó i inhabilitació va ser una «interferència» de les autoritats espanyoles en la llibertat d’expressió d’Erkizia que no era «necessària en una societat democràtica».
El TEDH ha condemnat Espanya a indemnitzar amb 6.000 euros el demandant per danys materials i amb 5.000 per despeses.

Port de Tarragona