El Tribunal de Comptes diu en un comunicat que és un organisme «independent» amb un personal «altament qualificat»

L'organisme sosté que la seva és una funció "tècnica" i no política

Entrada de la seu del Tribunal de Comptes al carrer Torrelaguna de Madrid on estan citats els 40 excàrrecs del Govern per les despeses d'acció exterior, / Andrea Zamorano

El Tribunal de Comptes ha emès aquest dijous una «nota aclaridora» de resposta a «les notícies que apareixen a alguns mitjans» on reivindica la seva «independència» i assegura que el seu personal és «altament qualificat». El tribunal, que té entre els seus membres el germà de l’expresident José María Aznar i que ha posat al capdavant de la gestió dels expedients als independentistes a l’exministra del PP Margarita Mariscal de Gante, sosté que la seva funció és «de naturalesa eminentment tècnica» i recorda que els seus consellers són elegits per tres cinquenes parts dels plens del Congrés i del Senat «i són independents i inamovibles». Es tracta d’un comunicat inèdit al Tribunal de Comptes, que aquest dimarts va rebutjar totes les al·legacions de les defenses i va donar 15 dies a 34 excàrrecs de la Generalitat perquè dipositin 5,4 milions d’euros gastats en l’acció exterior del Govern entre 2011 i 2017.

El Tribunal ha estat objecte de crítiques aquestes setmanes per la seva politització, i acumula episodis polèmics com l’absolució de l’exalcaldessa de Madrid, Ana Botella, al 2019, condemnada en primera instància a pagar 22,7 milions d’euros per la venda de 5.315 habitatges protegits a fons voltors.

El Tribunal té entre els seus membres el germà d’Aznar, Manuel Aznar, i l’exministra de Justícia del PP Margarita Mariscal de Gante. Segons una infirmació d’El País el 2014 prop de 100 de les 700 persones que formen la plantilla tenien llaços familiars amb alts càrrecs de la mateixa institució.

Aquest dijous, i davant d’informacions que recullen aquests i altres fets, el Tribunal ha emès una «nota» on «aclareix que és un òrgan constitucional» que «gaudeix de plena independència en l’exercici de les seves funcions» i que «tan sols està sotmès a l’ordenament jurídic».

Segons el Tribunal, la seva funció és «eminentment tècnica» i s’executa «de forma ajustada a normes i procediments d’auditoria d’acord amb les normes internacionals per a l’exercici d’aquesta funció».

En aquest sentit recorda que «els informes de fiscalització són aprovats pel Ple del Tribunal de Comptes i no poden ser modificats per altres instàncies ni recorreguts».

També destaca que exerceix «una funció jurisdiccional dirigida a jutjar responsabilitats comptables per obtenir la restitució dels fons públics davant d’usos indeguts».

En aquest sentit, recorda que els seus consellers «són elegits per majories qualificades de tres cinquens dels plens del Congrés i del Senat» i «són independents i inamovibles d’acord amb la Constitució».

A més, segons la «nota aclaridora», el personal «està integrat per professionals altament qualificats que han accedit al Tribunal pels procediments d’ingrés a la funció pública previstos a les lleis».

«La missió del Tribunal de Comptes és contribuir a promoure la bona gestió i salvaguardar els fons públics des de l’exercici professional de les seves funcions fiscalitzadora i judicial», sostenen.

Port de Tarragona