Mor l’escriptor Jordi Cussà als 60 anys

L'autor de 'Cavalls salvatges' va publicar aquest any 'El primer emperador i la reina Lluna' amb Comanegra

L'autor d''El primer emperador i la reina Lluna', Jordi Cussà. / Ed. Comanegra

L’escriptor, poeta, traductor i director teatral Jordi Cussà (Berga, 1961) ha mort aquest matinada als 60 anys. L’autor ha publicat una quinzena d’obres narratives, la més recent ‘El primer emperador i la reina Lluna’ (Comanegra). Una extensa història d’aventures centrada en l’emperador xinès Qin Shi Huangdi. Una de les obres més destacades de l’escriptor va ser ‘Cavalls salvatges’, publicada l’any 2000. L’editorial Comanegra publicarà més endavant la darrera novel·la de Cussà ‘Les muses’, tal com ha avançat ‘La Vanguardia’ i ha confirmat l’ACN.
L’obra més recent de Cussà era ‘El primer emperador i la Lluna’. En una entrevista aquest any amb l’ACN a partir de la publicació del llibre, Cussà va dir que la gràcia de les novel·les és la redacció i que «és igual que facis un llibre sobre l’emperador de la Xina com sobre un gos de sota casa.

Altres novel·les publicades per l’autor van ser ‘La serp’ (2001), ficció històrica situada a la Catalunya medieval; la novel·la infantil ‘L’alfil sacrificat’ (2003, premi Fiter i Rossell 2002), ‘Apocalipsis de butxaca’ (2004), ‘ El noi de Sarajevo’ (2010, premi El lector de l’Odissea 2009), ‘Formentera Lady’ (2015) i ‘El trobador Cuadeferro’ (2016), recreació de la vida de Guillem de Berguedà

El 1978 va ser cofundador de la companyia Anònim Teatre, amb la qual va estrenar diversos muntatges, bona part dels quals basats en obres seves: ‘Oi que m’entens?’ (estrenada el 1976), ‘Tres vistes per a un paisatge’ (1978), ‘Sòcrates o quasi una tragèdia grega’ (1980), ‘Louise’ (1980), ‘Louise Surprise’ (1982), ‘Exilia Selene’ (1991), ‘Barcelona 2012’ (1996) i ‘Godot, vas tard’ (2008).

Va traduir també de l’anglès al català una quarantena de títols, entre altres autors, de Patricia Highsmith, Chuck Palahniuk, Truman Capote, John Boyne o André Aciman, a més de poemes de W.B. Yeats i sonets de Shakespeare, i de lletres de Bob Dylan, Leonard Cohen i The Beatles.

«Un gegant inesborrable»

«El Jordi ja no hi és i no tenim ni les paraules ni l’oxigen per dir-vos el forat que ens deixa (…) Les lletres catalanes perden un gegant inesborrable. I no tenim ni les paraules ni l’oxigen», ha reaccionat Comanegra en una piulada. Representants del sector literari han reaccionat també a la mort de Cussà a través de les xarxes.

Port de Tarragona