La Policia intervé a Màlaga un dron de 4,35 metres d’envergadura utilitzat per una xarxa de narcotraficants

Imatge de l'aparell intervingut. / CNP

La Policia Nacional, en col·laboració amb la policia francesa, ha desarticulat una organització criminal parcialment assentada a la comarca malaguenya de la Axarquía. L’organització delinqüencial es dedicava, presumptament, a la compra de partides d’haixix i marihuana al Marroc per a el posterior transport i distribució en territori francès. La banda utilitzava un dron professional de 4,35 metres d’envergadura per transportar la droga. L’operació va concloure amb la detenció de tres persones a França i una quarta a Almáchar (Màlaga), aquesta última en virtut a una Ordre Europea de Detenció i Lliurament, sent totes elles posades a disposició judicial com a presumptes responsables dels delictes de tràfic de drogues i pertinença a organització criminal. En el registre d’un habitatge utilitzada com a lloc d’emmagatzematge de la droga a Almáchar va ser intervingut, entre d’altres efectes, un dron professional de 4,35 metres d’envergadura -d’un extrem a un altre de les ales- i una autonomia de vol de set hores, condicionat per al transport de droga entre el Marroc i Espanya.

Inici de la investigació

Al començament del present any, els investigadors van tenir coneixement de l’existència d’un grup criminal, assentat a la costa malaguenya i compost per súbdits francesos d’origen marroquí, dedicat, presumptament, a la compra d’estupefaents al Marroc. Posteriorment, l’estupefaent era transportat fins a la seva destinació final, França, bé pel mètode Go Fast -a bord de vehicles sustraídos-, bé a través de paqueteria mitjançant l’ocultació de la droga entre mercaderia legal.

Les indagacions van permetre situar a un dels principals investigats en una apartada vila rural d’Almáchar, utilitzada com «guarderia», on seria ocultat l’haixix i la marihuana fins a la seva exportació fins al país gal.

Cooperació policial internacional

Gràcies als enllaços internacionals de cooperació policial es va conèixer que la Policia Nacional de França investigava als membres de la mateixa organització establerts a territori gal, qui s’encarregaven de rebre la droga per a la seva distribució a l’detall. Tot això va donar lloc a l’emissió d’una ordre europea de Recerca sobre els investigats assentats a Espanya.

Així, mentre els agents espanyols realitzaven gestions d’esbrinament sobre els objectius assentats a la província de Màlaga, els seus homòlegs francesos duien a terme indagacions sobre els membres que rebien la mercaderia a França, pertanyent tots ells a un mateix grup criminal.

Cinc metres d’envergadura

Fruit de la feina de tots dos cossos es va aconseguir constatar que l’organització comptava amb un dron professional de grans dimensions -cinc metres d’envergadura i una autonomia de vol de set hores-, condicionat a la vila regentada a Almáchar per a la importació de partides d’haixix entre Marroc i Espanya de forma periòdica.

Per això, en la fase final d’explotació, els agents gals van realitzar la detenció de tres membres de l’organització a França, confiscant de 12 quilograms d’haixix disposats per a la distribució a l’detall. De forma paral·lela, i atès que va resultar ser nexe d’unió entre les parts de l’organització assentada en ambdós països, les autoritats franceses van emetre una OEDE sobre el principal investigat, que residia a la vila del municipi de Almáchar.

Així, el passat 15 de juny, es va aconseguir la detenció d’aquest integrant. En el registre del seu habitatge va ser intervingut material informàtic, estris relacionats amb la manipulació, preparació i enviament de l’estupefaent i el dron professional modificat, de llarg abast, de què els agents tenien coneixement per a la importació de droga. Tots els detinguts van ser posats a disposició de l’autoritat judicial competent.

Port de Tarragona