Desarticulen una banda internacional de defraudadors fiscals que tenia la «base» a Tarragona

Han estat detinguts set integrants de l'organització, inclosos els seus responsables, i s'han practicat 3 registres a Espanya ia França. Es va arribar a defraudar 4,5 milions d'euros, segons els investigadors.

Imatge d'un dels registres de la Guàrdia Civil. / GC.

Guàrdia Civil, Gendarmeria Francesa i Servei Nacional de Duanes Gal, s’ha desarticulat una organització criminal internacional dedicada al frau fiscal a través de la compravenda simulada de vehicles, la venda il·legal a terceres persones de vehicles adquirits mitjançant leasing i la simulació de contractes per realitzar el frau del carrusel de l’IVA. La Guàrdia Civil va poder detectar que s’havia establert una «base d’operacions» a la província de Tarragona, havent adquirit els investigats tota la logística necessària per desenvolupar les seves activitats il·lícites des d’Espanya.
L’operació desenvolupada de manera simultània a França i Espanya s’ha saldat amb la detenció de 7 integrants de l’organització, 3 a Espanya i 4 a França, realitzant 3 registres en domicilis i mercantils en dos localitats de la costa Tarraconense. En total s’ha intervingut 40.500 euros en metàl·lic, 9 vehicles d’alta gamma, material informàtic, més de 75 dispositius mòbils i 11 dispositius informàtics, així com abundant documentació relacionada amb l’operació.
La investigació es va iniciar l’any 2019 a França, arran de la detecció en aquest país de diverses operacions mercantils sospitoses, per part d’empreses de recent creació. Després d’iniciar les primeres indagacions, els investigadors francesos van poder comprovar que les factures es trobaven falsificades, bé en l’emissió de les mateixes, o bé respecte a l’empresa que presumptament les emetia.

Les primeres indagacions, van permetre als investigadors detectar vinculacions entre diverses empreses que realitzaven una operativa semblant, posseint les mateixes diversos elements en comú, tant a través dels administradors d’aquestes com pels elements financers necessaris per desenvolupar l’activitat. Així mateix, es va detectar la vinculació de les mercantils a dos individus residents en aquest país, els quals ja eren coneguts pels investigadors a l’posseir antecedents policials anteriors per fets similars.

Aquesta primera investigació va posar en relleu que paral·lelament a l’frau fiscal, s’havien creat múltiples mercantils fictícies administrades per testaferros, per a realitzar estafes mitjançant el lloguer de vehicles. D’aquesta manera, mitjançant un contracte de lloguer a llarg termini, es feien amb diferents vehicles de la flota de lloguer, que després venien com si fossin els propietaris legítims i sense pagar el lloguer degut a l’empresa subministradora.
Després d’aquestes primeres indagacions va ser oberta una causa judicial en territori gal, en la qual s’investigaven delictes d’estafa comesos per banda organitzada, defraudació d’IVA, falsedat documental, abús d’actius corporatius i blanqueig de capitals. En la mateixa, es vinculaven un total de 66 empreses establertes per part dels principals investigats, havent detectat en aquest moment una quantia de gairebé 340.000 euros defraudats a través de les mateixes.

No obstant això a mitjans de l’any passat, quan la Gendarmeria pretenia explotar la informació aconseguida en la investigació per iniciar les diligències acordades per l’autoritat judicial, van tenir coneixement que els líders de l’organització investigada havien abandonat el país gal precipitadament, i que el seu destí podria ser la Costa Daurada a Espanya. Per això, després de rebre una sol·licitud de cooperació policial, la Guàrdia Civil de Tarragona va iniciar una investigació a l’objecte de localitzar a les persones relacionades en la investigació, ubicant-les en diverses localitats de la província. Després diversos mesos d’investigació la Guàrdia Civil va poder detectar que s’havia establert una «base d’operacions» a la província de Tarragona, havent adquirit els investigats tota la logística necessària per desenvolupar les seves activitats il·lícites des d’Espanya.

Aquesta logística comprenia immobles per residir i altres de seguretat adquirits per als col·laboradors que es trobaven a França, de tal manera que, quan acudissin al nostre país, poguessin mantenir reunions amb els investigats en un allotjament diferent a el de la seva residència. Així mateix, van adquirir vehicles per desplaçar-se i nombrosos terminals telefònics i informàtics per continuar amb el desenvolupament de l’activitat il·lícita des del nostre país.
Tota la informació obtinguda per part dels investigadors de la Guàrdia Civil va ser remesa als investigadors

Port de Tarragona