Els Bombers confien poder estabilitzar part de l’incendi «molt inestable» de Llançà en les properes hores

El foc que s'ha declarat a Vilafant ha complicat les tasques d'extinció perquè ha obligat a redistribuir dotacions

L'incendi de Llançà/Agents Rurals

Els Bombers confien poder estabilitzar part de l’incendi de Llançà (Alt Empordà) en les properes hores. El cap d’intervenció del cos, Santi Lleonart, diu que el foc continua actiu i que és «molt inestable», perquè té un perímetre extens i la tramuntana pot crear focus secundaris no connectats. Els esforços es concentren a la part del cap, entre la Vall de la Santa Creu i la Selva de Mar. S’hi actua amb línies d’aigua, foc tècnic i també mitjans aeris. Hi ha desplegades més de 90 dotacions terrestres. Lleonart ha admès que l’altre foc que s’ha declarat a Vilafant (Alt Empordà) els ha complicat les tasques d’extinció, perquè ha obligat a redistribuir dotacions. Però també ha dit que aquest altre s’ha atacat «de forma directa i efectiva».
Els Bombers admeten que atacar l’incendi forestal de Llançà és una feina «tècnicament molt complexa». Perquè tot i que el perímetre del foc no ha crescut –es manté en 410 hectàrees- a l’interior hi ha moltes «illes inconnexes» on encara s’hi ha de treballar amb línies d’aigua, eines manuals i també mitjans aeris.

«A hores d’ara l’incendi és molt inestable i continua actiu; hi seguim treballant amb màxima intensitat», explica Santi Lleonart. El cap d’intervenció explica que, com ja es temia, i perquè la insolació i el vent hi han contribuït, el foc té moltes represes. «No hem tingut cap moment de relaxament en tot el dia», explica.

Els Bombers han aconseguit, de moment, que la superfície cremada no progressi. «Però les represes són molt perilloses, perquè poden crear un incendi nou i trencar aquella zona que ja teníem confinada», explica Lleonart. Els Bombers confien, això sí, que al llarg de la matinada es pugui donar per estabilitzat algun sector del perímetre. A hores d’ara, els esforços es concentren al cap de l’incendi, situat a la Vall de la Santa Creu i la Selva de Mar, on s’hi treballa amb línies d’aigua, foc tècnic dels GRAF i també mitjans aeris.

Hi ha una norantena de dotacions territorials atacant el foc des de terra i una quinzena de mitjans aeris. Sí que s’han ampliat, però, els comandaments que dirigeixen l’extinció. Precisament, explica Lleonart, «per coordinar-se millor» amb les represes i redistribuir efectius «de forma coherent i homogènia».

Els mitjans aeris carreguen aigua tant al mar, com a l’estany de Banyoles i al pantà de Boadella. Els helicòpters ho fan en dipòsits d’aigua distribuïts pel territori.

«Que la gent no es confiï»

El cap d’intervenció dels Bombers demana a la gent que, tot i que no vegi flama, «no es confiï». Lleonart explica que una les prioritats del cos és que la progressió del foc no pugui afectar cases. «Que la gent no tingui pressa per veure com han quedat els seus béns i no es desplacin ni a primeres ni a segones residències, perquè quan hi puguin accedir de manera segura, se’ls permetrà», ha concretat en referència als evacuats.

Santi Lleonart ha explicat que «les dues o tres properes hores són molt importants per a nosaltres», perquè si les humitats relatives augmenten i el vent baixa, això donarà «una finestra d’oportunitat per estabilitzar llocs calents». El cap d’intervenció ha dit que l’escenari d’una segona nit amb desallotjats «és plausible», però que intentaran fer «el màxim d’esforços» per donar accés a algunes de les cases o urbanitzacions. «Que la gent estigui tranquil·la, perquè vetllarem pels seus béns immobles com si fossin els nostres», ha assegurat Lleonart.

«El pitjor dels escenaris»

Per últim, el cap d’intervenció ha admès que l’incendi agrícola que s’ha declarat a Vilafant els ha afectat «molt», perquè aquest és «el pitjor dels escenaris»: que amb un incendi gran que obliga a mobilitzar molts mitjans, se n’hagin de redirigir alguns cap a un altre. Per sort, però, Santi Lleonart ha explicat que han derivat des d’un inici vuit mitjans terrestres i tres d’aeris per fer «un atac directe i molt efectiu, perquè sembla que aquest foc és en vies d’estabilització».

Finalment, el cap dels Bombers s’ha referit a l’origen d’aquest incendi, provocat per un home que manipulava una radial en un camp. «Les imprudències sempre són un problema, però en condicions de sequedat extrema i temperatures elevades, ens aboquen a una situació en què hi ha una probabilitat molt elevada de patir un altre incendi forestal», ha conclòs.

La major part del terreny cremat pertany al Parc Natural del Cap de Creus

La millora de la visibilitat ha permès acotar l’afectació de l’incendi que, segons les darreres dades dels Agents Rurals, hauria cremat una superfície de 410 hectàrees, la pràctica totalitat de terreny forestal. D’aquestes, 75 ha a Llançà, 294 ha a El Port de la Selva i 42 ha a Selva de Mar, la major part dins dels límits del Parc Natural del Cap de Creus.

Pel que fa a les carreteres, el Servei Català de Trànsit informa que segueix tallada la GI-612 a Port de la Selva; la GI-613 a Roses en direcció Port de la Selva; la GIP-6041 a Vilajuïga, i la GIV-6121 a Port de la Selva.

Port de Tarragona