Detinguts a Tarragona i altres quatre ciutats en una operació internacional de desviament de diners procedents d’estafes

La Policia Nacional han detingut 23 integrants d’un entramat criminal que, presumptament, exercien de «mules de diners» a l’rebre fons de diferents modalitats d’estafa -principalment de el mètode conegut com a frau a l’CEO- per canalizaros a altres comptes a l’exterior. Una de les detencions s’ha produit a Tarragona. La investigació ha permès identificar víctimes estafades a Espanya, Alemanya, Bèlgica, Eslovènia, Finlàndia, Lituània, Malta, la República Txeca, Suècia i Suïssa. El frau confirmat puja a més de 770.000 euros, tot i que per l’examen realitzat podria superar el milió i mig. Els arrestos s’han portat a terme a Madrid (16), Mallorca (3), València (2), Tarragona i Granada.

CEO, el frau mitjançant el qual es suplanta un alt directiu

La investigació va començar arran de la informació remesa a través dels mecanismes de cooperació internacional, on es feia referència a una estafa soferta per una mercantil a través d’el mètode conegut com a frau a l’CEO.

L’objectiu específic d’aquesta estafa són els departaments d’administració, CEO, clients de pimes i grans empreses amb projecció global, als que suplanten la seva identitat mitjançant un correu electrònic, interposant-se en les negociacions entre les diferents empreses i / o entitats bancàries, amb la finalitat d’enganyar el destinatari i produir una transferència de fons en benefici dels delinqüents.

Després de diverses indagacions, els investigadors van comprovar que l’empresa estafada va estar col·laborant durant els últims cinc anys amb una altra empresa espanyola amb la qual contactaven via correu electrònic i via telefònica. Si bé, en un moment donat la mercantil va remetre fons per un import superior a 10.000 euros a dos comptes bancaris per sufragar el pagament dels serveis contractats amb l’empresa espanyola. No obstant això, aquesta empresa espanyola no va rebre l’abonament dels encàrrecs realitzats i cancel·lar les comandes realitzades.

Correu electrònic maliciós que indicava el canvi de compte

Fruit de diferents indagacions, els agents van detectar que els dos comptes bancaris a les que havien estat remesos els fons no es corresponien amb els comptes bancaris utilitzats habitualment. Els investigadors van constatar que els comptes havien estat canviades a través d’un correu electrònic maliciós similar a l’utilitzat per l’empresa espanyola, però en la qual s’indicava el canvi del compte bancari per als nous pagaments.

Així mateix, i com a conseqüència de l’anàlisi dels comptes bancaris receptores dels fons, es va detectar que les diferents víctimes d’estafa sota les diferents modalitats havien efectuat transferències a 40 comptes bancàries espanyoles diferents. Els comptes corresponien a membres espanyols de l’organització que realitzen funcions de mules de diners encarregades d’obrir comptes bancaris a Espanya, a través de les quals es reben les transferències dels clients estrangers i es canalitzen a altres comptes a l’exterior.

Els investigadors, a través de les unitats de cooperació internacional, i a l’objecte de determinar la identitat de les persones titulars dels comptes beneficiàries de les transferències fraudulentes, van contactar amb les autoritats policials dels països de procedències de les mateixes. D’aquesta manera van obtenir informació de les transaccions sospitoses i de les denúncies que hi pogués haver de les possibles víctimes, analitzant nombrosos comptes bancaris i efectuant peticions de col·laboració policial.

L’operació que, ha estat impulsada a nivell estratègic per Espanya i executada a nivell operatiu per Alemanya, després de l’anàlisi de gran quantitat d’informació de les víctimes distribuïdes pel territori de la Unió Europea, s’ha saldat amb la detenció de 23 persones ( 16 a Madrid i localitats madrilenyes com Coslada, Fuenlabrada, Getafe i Aranjuez, un a Tarragona, un a Granada, dos a València i tres a Mallorca).

Port de Tarragona