L’incendi de la Conca de Barberà i l’Anoia ja afecta una superfície de 1.295 hectàrees i obliga a evacuar 168 persones

Tres efectius de l'UME davant d'un vehicle el cos- / Anna Berga

L’incendi de la Conca de Barberà i l’Anoia ja ha afectat una superfície de 1.295 hectàrees, segons dades provisionals facilitades pels Agents Rurals.

L’incendi ha obligat a evacuar un total de 168 persones. Un total de 82 ja van ser evacuats preventivament aquest dissabte i 86 han estat desallotjats aquest diumenge. Es tracta de veïns de masos i cases aïllades dels municipis de l’entorn del foc. Aquest diumenge també s’ha desallotjat la casa de colònies La Censada, de Santa Margarida de Montbui, on hi havia una quarantena d’infants i monitors. Han estat traslladats al centre Mont-aQua de la localitat amb la previsió que aquest mateix diumenge tornin cap a casa. La resta de desallotjats d’aquest diumenge són 46 veïns de masos de Sant Martí de Tous.
Dissabte, es van desallotjats veïns de masies i cases aïllades dels municipis de Bellprat, Santa Maria de Miralles i Sant Martí de Tous, que van ser acollits a l’edifici ateneu d’aquest últim municipi i al local social de Santa Maria de Miralles. Alguns, però, van decidir passar la nit en cases d’amics i familiars i no van anar als centres habilitats. Van ser desallotjats 50 veïns de masos de Santa Maria de Miralles, una vintena de Bellprat i 12 joves que feien acampada en una zona regulada de Sant Martí de Tous. Aquests últims han tornat aquest diumenge en bus cap a casa seva.

Pel que fa a les dotacions que estan treballant en l’incendi, Bombers en té destinades 18 de terrestres. També hi ha 18 mitjans aeris, així com maquinària pesada sobre el terreny

El Ministeri de Transició Ecològica ha informat que ha destinat 9 mitjans aeris per combatre l’incendi. Segons ha detallat a través d’un comunicat, actualment treballen en les tasques d’extinció tres avions amfibis de gran capacitat, dos amfibis de capacitat mitjana i dos helicòpters Kamov que tenen una capacitat de 32.000 litres d’aigua per combatre l’incendi. A més, la Brigada Forestal de Lubia (Sòria) participa en les tasques d’extinció amb els seus mitjans aeris que tenen una capacitat de 2.600 litres.

En la lluita contra el foc també hi ha un total de 26 dotacions de la Unitat Militar d’Emergències (UME), així com Agents Rurals, Mossos d’Esquadra, policies locals, Guàrdia Civil, les Brigades de Reforç en Incendis Forestals (BRIF), el SEM, Creu Roja, Protecció Civil i ADF.

Per municipis, el més afectat és Bellprat (Anoia), on la superfície afectada és de 1.068 hectàrees. A les Piles (Conca de Barberà), l’afectació és de 70 hectàrees, a Santa Coloma de Queralt (Conca de Barberà), 48,5, a Santa Maria de Miralles (Anoia), 106,5, i a Pontils (Conca de Barberà), 2 hectàrees. La majoria de l’afectació és forestal, amb 940 hectàrees, mentre que 350 és agrícola i 5 hectàrees zona urbana. Del total d’hectàrees, 856 estan dins de l’Espai d’Interès Natural del Sistema Prelitoral Central.


Els Bombers continuen treballant en les tasques d’extinció del foc, que es va declarar aquets dissabte. Hi treballen fins a un centenar de dotacions terrestres, amb prop de 400 efectius. La Unitat Militar d’Emergències (UME) hi ha enviat una cinquantena d’efectius, després que aquest dissabte a la nit el Govern demanés ajuda a l’Estat per combatre l’incendi.

Port de Tarragona