L’entrega d’una tona de cocaïna a Tarragona, fil de la desarticulació de la banda més gran de distribució de cocaïna d’Europa amb 61 persones detingudes

Els agents van fer diverses intervencions a Barcelona, Madrid, Màlaga, Tarragona, Girona i el País Valencià

Facilitada per CNP

La Policia Nacional, en una operació conjunta amb els cossos de seguretat d’Alemanya, Colòmbia, Croàcia, Eslovènia i Sèrbia, ha participat en la desarticulació de la xarxa més gran de distribució de cocaïna d’Europa, informa el Cuerpo Nacional de Policía. En total han intervingut 4.010 quilos d’aquesta droga i han detingut 61 persones. Les investigacions van començar el 2018 i el dispositiu s’ha dut a terme sota la coordinació d’EUROPOL. L’organització desmantellada volia dur a terme una operació de tràfic de drogues des de l’Amèrica del sud fins a Europa. En aquest context, es va activar una operació exclusiva que va permetre detectar la presència de diversos membres en diferents països, entre aquests, l’estat espanyol.

El grup estava compost principalment per persones de països de l’est d’Europa, originaris principalment de Sèrbia, Croàcia i Montenegro. La principal característica era el seu múscul econòmic i la seva falta d’arrelament, que permetia a tots els seus integrants assentar-se en diferents països de tot el món, fer viatges per mantenir reunions i gaudir d’un nivell de vida alt.

Aquestes trobades es realitzaven en curts períodes de temps, i els participants s’allotjaven i freqüentaven hotels i restaurants de luxe. A Espanya, l’organització comptava amb habitatges i vehicles que posaven a disposició dels màxims líders per dificultar la tasca policial. De fet, els integrants van començar a vendre la droga al mercat europeu fins i tot abans de tenir accés a aquesta. Les ramificacions de l’organització s’estenien a Catalunya, Màlaga i Madrid, i a més comptaven amb diverses organitzacions amb què col·laboraven habitualment.

En procedir a la intervenció del grup, es va poder constatar que posseïen diverses armes de foc i, fins i tot, una placa d’un cos policial de Montenegro. La investigació va concloure quan es van localitzar els màxims responsables de l’organització a l’estat espanyol gestionant els preparatius per a la recepció final de la droga.

La policia els va sorprendre quan es produïa el lliurament i recepció dels 1.250 quilograms de cocaïna als voltants de Tarragona. Paral·lelament, diversos registres domiciliaris a Tarragona, Barcelona, Girona i València, van permetre detenir a tots els implicats i investigats. De la mateixa manera, es va desarticular el sistema de finançament de l’organització, que era el cultiu i distribució internacional de marihuana i la compravenda de vehicles d’alta gamma.

A través d’ells, es va aconseguir la detenció de 12 membres. Dos d’aquests detinguts eren considerats com a objectius prioritaris per l’ EUROPOL a causa del seu historial delictiu, ja que estaven investigats per diversos països.

El material intervingut

A més de les 61 detencions i els 4.010 quilos de cocaïna requisats, la policia va intervenir 2.569 quilos de marihuana, 173 quilos d’haixix, 12,5 quilos d’heroïna, 30 litres d’amfetamina, i més de 6 milions d’euros en efectiu.

També es van trobar nou vehicles d’alta gamma, cinc motos, una arma de foc i 300 cartutxos, una arma simulada, una placa identificativa del servei policial de Montenegro, diverses armes blanques, equips d’informàtica i telecomunicacions, detector de càmeres, inhibidors de freqüència i multitud de documentació relacionada amb les empreses de l’organització.

Port de Tarragona