La policia qualifica l’assassinat del diputat britànic David Amess com un acte terrorista

Patrulla de la Metropolitan Police / Foto: Moisés Peñalver

L’assassinat del diputat conservador britànic David Amess, de 69 anys, aquest divendres a la localitat de Leigh-on-Sea ha estat considerat com un incident terrorista, ha informat la matinada d’aquest dissabte la Policia Metropolitana de Londres. «L’assassinat de David Amess a Essex el dia d’avui ha estat declarat com un incident terrorista, i el Comando Contra el Terrorisme de MET dirigirà la investigació», ha anunciat Scotland Yard.
Amess va morir després de ser apunyalat durant una trobada amb electors de la seva circumscripció, a l’est d’Anglaterra. Un home de vint-i-cinc anys va ser arrestat a la mateixa escena del crim, a l’interior d’una església metodista de la localitat costanera de Leighton-on-Sea, i es troba detingut en una comissaria de policia d’Essex.
La investigació està sent dirigida pel Comando Contra el Terrorisme del MET, que està treballant en estreta col·laboració amb col·legues de la Unitat d’Operacions Especialitzades de la Regió Oriental (ERSOU) i la Policia d’Essex, afegeix la nota oficial.
«El coordinador nacional superior de vigilància policial contra el terrorisme, el comissionat adjunt Dean Haydon, va declarar formalment l’incident com terrorisme. La investigació inicial ha revelat una possible motivació vinculada a l’extremisme islamista», assenyala el comunicat.
Com a part de la investigació, els oficials estan realitzant recerques en dues direccions en l’àrea de Londres i estan en curs, segons la policia.
«Es creu que va actuar sol i no busquem ningú més en relació amb l’incident en aquest moment. No obstant això, continuen les investigacions sobre les circumstàncies», informa la nota policial.
Tots els partits han expressat la consternació davant del crim, que ha evocat la memòria de la diputada laborista Jo Cox, assassinada a trets per un home vinculat amb l’extrema dreta el juny de 2016, dies abans del referèndum del Brexit.
La ministra britànica de l’Interior, Priti Patel, ha ordenat que es revisin les mesures de seguretat de tots els diputats, que al Regne Unit acostumen a organitzar els divendres esdeveniments públics en què els ciutadans de les seves circumscripcions poden acostar-se per expressar-los les seves queixes i peticions.
Amess, integrat en l’ala dreta el Partit Conservador, va destacar en els últims anys pel seu euroescepticisme. Va ser un dels defensors del Brexit abans del referèndum de 2016, quan només una minoria de l'»establishment» polític de Westminster defensava la ruptura amb la Unió Europea (UE).
El primer ministre britànic, Boris Johnson, va expressar en una intervenció televisiva que el seu company de partit era «una de les persones més amables, bondadoses i gentils de la política».

Port de Tarragona