Flash: Absolen el fotògraf del País Albert Garcia d’haver lesionat un policia nacional

El magistrat considera que existeixen dubtes de que el que relata l'escric de l'acusació hagués ocorregut.

El fotoperiodista Albert Garcia, al seu judici a la Ciutat de la Justícia. Imatge cedida el 14 d'octubre del 2021 / Pool El País

El jutjat penal número 8 de Barcelona ha absolt el fotoperiodista Albert Garcia, vinculat al diari ‘El País’ per presumptament haver empès un policia nacional en les protestes contra la sentència del procés d’octubre, informa el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. El magistrat no veu proves suficients d’aquesta presumpta agressió ni tan sols un forcejament entre policia i fotògraf, sinó una «agafada» de l’agent al periodista. «De acuerdo con el principio in dubio pro reo existen serias dudas de que ocurriera lo relatado en el escrito de acusación».

A Albert García se l’acusava inicialment d’un delicte d’atemptat i lesions lleus, però la fiscalia va canviar el primer dels delictes pel de resistència i va acabar rebaixant la petició de condemna –que inicialment era d’un any i mig de presó– a una multa de 4.800 euros.

El magistrat explica que s’ha basat en les declaracions de l’acusat, el policia lesionat, altres policies i periodistes, però també en els vídeos del moment dels fets. Així, almenys un vídeo desmenteix la versió del policia, segons la qual el fotògraf li va donar una forta empenta. El jutge també dubta de la seva versió pel fet que va dir que havia detingut ell mateix el periodista i que va seguir treballant una setmana abans d’estar de baixa, tot i les suposades lesions a la mà que li havia provocat l’empenta del fotògraf. De fet, ni aquell mateix dia es va visitar amb cap metge. «El fet d’estar d’alta laboral intervenint en una actuació tant complexa i exposada com la dels disturbis conseqüència de la sentència del ‘procés’, amb la violència existent, és certament incompatible amb una lesió com l’objectivada» per un informe mèdic posterior, diu la sentència.

En un dels vídeos, el magistrat hi aprecia com l’agent va agafar el periodista pel braç i va necessitar l’ajuda de companys per reduir-lo a terra. L’acusat, segons el magistrat, mostrava una «posició defensiva». La suposada empenta del periodista al policia només la corrobora el propi afectat i un company seu que deia que estava d’esquena, mentre que els vídeos i altres testimonis no detecten aquesta empenta. Per això, el magistrat decreta l’absolució.

Port de Tarragona