Detenen a Múrcia un individu que va mantenir segrestades les seves dues nebodes durant vuit any

L'arrestat va sortir del Iemen el 2014 i va recórrer diferents països de tot el món amb les dues filles i les dues nebodes sense cap problema fins arribar a Espanya, on va ser detingut

Imatge de la detenció facilitada per CNP.

Policia Nacional ha detingut un home de nacionalitat iemenita i de 54 anys que, presumptament, va mantenir segrestades durant vuit anys les seves dues nebodes, una d’elles menor d’edat, en sortir de el seu país d’origen amb elles l’any 2014 sense cap autorització.

Les investigacions policials van començar el setembre de l?any passat, quan el coordinador d?una ONG de la localitat murciana de Cartagena, que acull i dóna protecció internacional a persones en situació de vulnerabilitat o exclusió, va interposar una denúncia davant la Policia Nacional alertant que quatre dones d’una família acollida vivien en plena submissió cap a l’home.

Les gestions realitzades pels agents van permetre conèixer que el març del 2020, un home i quatre dones d’origen iemenita, dues filles -una menor d’edat- i les altres dues nebodes -també menor d’edat una d’elles-, van arribar a Espanya a través de l’aeroport Adolfo Suárez Madrid-Barajas, sent acollits a la Regió de Múrcia. Sobre el parador de la mare de les filles i dels pares de les nebodes, l’home havia donat diferents versions quan va ser interrogat.

A més, els agents van tenir coneixement que les quatre dones només interactuaven amb altres dones de l’ONG, i sempre en presència del detingut, i van necessitar la seva aprovació per respondre les preguntes que els eren formulades. Del resultat de les visites al domicili, es va observar que els aliments bàsics com llegums, cereals, fruita i altres s’emmagatzemaven a l’habitació de l’home, i ell era qui gestionava i administrava els aliments. A tota aquesta informació, se sumava que les quatre dones presentaven símptomes de malnutrició i extrema primesa. A més, el detingut va retirar de la vivenda totes les televisions, ràdios i qualsevol aparell similar, al·legant que les noies no necessitaven tenir cap mena de contacte amb l’exterior.

Traslladades per nombrosos països sense trobar cap trava

Les comprovacions policials van poder determinar que aquest home iemenita havia abandonat el seu país juntament amb les seves filles i nebodes l’any 2014. Així va iniciar un periple en què van recórrer diferents països durant anys: Malàisia; Corea del Sud, on va estar 15 dies; Indonèsia, on va romandre cap a un any; Equador, on va sol·licitar asil i va romandre quatre mesos; Colòmbia, on van acceptar el seu asil i d’on va sortir, després de gairebé dos anys, cap a Turquia. Al país turc, en dirigir-se al consolat del Iemen per renovar el passaport, li van notificar que tenia una denúncia per segrest de les dues nebodes. Per evitar que li retiressin a les joves, va marxar amb avió cap a Espanya.

Els agents, a través d’INTERPOL, van poder confirmar que la mare de les dues nebodes, que era a més la dona del germà de l’investigat, seguia buscant les filles. A través de l’Agregadura d’Interior a l’Ambaixada d’Espanya a l’Aràbia Saudita, va poder ser localitzada la mare, manifestant per videoconferència que el seu cunyat es va emportar les filles l’any 2014 i que no en sabia res des de feia vuit anys. També va afirmar que desconeixia d’on obtenia el cunyat els mitjans econòmics per sobreviure.

Vivien en condicions molt precàries

Atesa la gravetat dels fets constatats, es va sol·licitar el manament d’entrada i registre al Jutjat de Cartagena. Es va procedir a la detenció de l’investigat ia l’assistència de les quatre víctimes, que eren a l’interior del domicili. L’arrestat, després de la posada a disposició judicial, ha ingressat a la presó.

Al registre efectuat se li ha intervingut prop de 5.000 euros en efectiu i aproximadament 2.500 dòlars americans. Al domicili, els agents van poder comprovar les males condicions d’habitabilitat, finestres folrades amb propaganda i matalassos en condicions de salubritat precàries, entre altres precarietats.

Port de Tarragona