La CNMC multa Idealista i sis empreses immobiliàries més per pactar comissions mínimes

Les companyies compartien les exclusives mitjançant un sistema conegut com MLS


ACN Barcelona .- La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ha multat Idealista i sis empreses immobiliàries més per pactar comissions mínimes després d’implantar a l’Estat un sistema d’exclusives compartides, conegut com a MLS. Per participar en el sistema s’exigia una comissió mínima, que havien de satisfer les immobiliàries, del 4% per a la compravenda i d’un mes per al lloguer, a més d’un repartiment del 50% entre l’oficina captadora de l’immoble i la que acabava tancat l’operació. Idealista és l’empresa amb una sanció més elevada, de 730.000 euros; seguit de Remax (375.720 euros), Inmovillla (83.149 euros), Look&Find (3.486 euros), Witei (18.925 euros), MLS (9.942 euros) i Anaconda (1.749 euros).

El sistema MLS, conegut com Multiple Listing System, és importat dels Estats Units i funciona mitjançant una base de dades que permet les immobiliàries usuàries compartir immobles captats en règim d’exclusiva compartida. Una d’elles capta un immoble, l’introdueix al sistema i permet a la resta de membres fer aquesta venda. Si l’operació es concreta, l’oficina que havia captat l’immoble i el que l’havia venut es repartien la comissió pel servei d’intermediació global.

Segons ha explicat la CNMC, aquestes pràctiques suposen una infracció «única i continuada» dels articles 1 de la Llei 15/2007 de 3 de juliol de Defensa de la Competència i 101 del Tractat de Funcionament de la UE constitutiva de càrtel. L’organisme va iniciar al novembre del 2019 una sèrie d’inspeccions i associacions va iniciar l’expedient sancionador al febrer del 2020.

Al 2002, les empreses Remax i Look&Find van promoure un projecte MLS a l’Estat. Habitania, posteriorment adquirida per Idealista (Idealista Tools) es va encarregar del desenvolupament tecnològic. Al 2012, Habitania i Inmovilia van adaptar els seus sistemes per fer-los compatibles i al 2017 Anaconda –constituïda per Remax, Look&Find i MLS- s’hi van sumar i van gestionar el desenvolupament i gestionar una base comú de compartiment d’immobles.

A més, les empreses franquiciadores Remax i Look&Find, les empreses proveïdores de software immobiliari Idealista, Inmovilia i Witei van contribuir de «forma activa a desenvolupar i implementar el sistema mitjançant el que es va cometre la infracció», segons la CNMC.

Idealista portarà la resolució als tribunals

En un comunicat emès aquest dijous, Idealista ha volgut deixar clar que no comparteix el contingut de la resolució i ha explicat que recorrerà judicialment a la sanció de la CNMC. L’empresa destaca que els anuncis publicats en les plataformes immobiliàries sancionades per Competència representen menys del 0,5% de la base de dades d’Idealista i que el software Idealista Tools «mai va tenir res a veure amb la manipulació del preu del lloguer».

Alhora, la companyia lamenta que durant més d’un any no va saber per què se l’estava investigant. De fet, Idealista recorda que la llei impedia defensar-se per un deure de secret i lamenta el «dany reputacional» que provocarà la resolució.

Port de Tarragona