Recuperen abans de ser subhastada per 12.000 euros una rajola del segle XV que podria pertànyer a l’Alhambra

Té unes dimensions de 20 per 21 centímetres i presenta en la decoració l'escut dels sultans nassarís, a més de contenir el lema dinàstic inscrit

CNP

La Policia Nacional han recuperat una rajola octogonal de ceràmica esmaltada en blau i ocre, del segle XV, que presenta en la seva decoració l’escut dels sultans nassarís, i que conté inscrit el lema dinàstic. Té unes dimensions de 20 per 21 centímetres i podria pertànyer a l’Alhambra de Granada, declarada Monument Nacional des de l’any 1870 i Bé d’Interès Cultural l’any 2004, a més de ser Patrimoni de la Humanitat.

Les investigacions policials es van iniciar en tenir coneixement de la posada en venda en un establiment de subhastes de Madrid, adjudicat per un valor de 12.000 euros. Després de la seva intervenció es va procedir a un estudi detallat sobre el seu estil i procedència. Així mateix, es van remetre imatges de la peça al Departament de Conservació de Museus del Patronat de l’Alhambra i el Generalife, perquè informessin sobre la procedència i originalitat del dit bé. Aquesta institució va informar que calia un estudi directe del mateix, si bé, gairebé amb total seguretat, podria pertànyer a la soleria del Saló de Comares del Palau de Comares, la construcció i la decoració del qual es va dur a terme sota el mandat del Sultà Yusuf I .

Per tot això, avui ha estat traslladada la rajola a les dependències del Museu de l’Alhambra de Granada per continuar amb l’estudi per part del personal especialitzat, quedant en dipòsit en aquest lloc a disposició de l’Autoritat Judicial.

Port de Tarragona