Una operació policial a Tarragona i Barcelona fa caure una banda criminal que introduïa droga en blocs de formigó als ports

L'actuació es va fer també a València, Talavera de la Reina, Països Baixos i Turquia

CNP

Policia Nacional, en una operació conjunta amb la Guàrdia Civil, l’Agència Tributària i EUROPOL, efectuada a Tarragona, València, Barcelona i Talavera, han desarticulat una organització criminal internacional establerta a Espanya i els Països Baixos, i vinculada amb el cartell mexicà dels Beltrán Leyva, dedicada, presumptament, a la introducció de cocaïna i metamfetamina a Europa a través del Port de Barcelona. Amb aquesta operació, la investigació de la qual s’ha prolongat al llarg de tres anys, s’ha aconseguit la intervenció més gran de la història de crystal meth, amb l’aprehensió d’un total de 2.549 quilograms de metamfetamina, 1.370 quilograms de cocaïna i 17.000 litres de productes químics per a la producció d’estupefaents. L’operació, duta a terme a Barcelona, ​​Tarragona, la localitat toledana de Talavera de la Reina i València, a més dels Països Baixos i Turquia, ha conclòs amb la detenció de 16 persones.

Amb aquesta intervenció policial, es dóna per desmantellada la via d’introducció principal a Europa d’aquestes substàncies estupefaents a través del Port de Barcelona. Els responsables controlaven una nova forma per introduir la droga, que consistia a crear habitacles ocults en blocs de formigó, convertint-la en indetectable davant dels controls portuaris.

Primera fase: comença la investigació el 2017

Les investigacions van començar el 2017 com a resultat dels fluxos d’informació i cooperació policial nacional i internacional sobre una empresa exportadora sospitosa de ser utilitzada pels cartells mexicans a la introducció d’ingents quantitats d’estupefaents al continent europeu. D’aquesta manera, els agents van començar a monitoritzar una mercantil mexicana que podria estar introduint quantitats importants de substància estupefaent a Europa a través d’Espanya.

Aquesta empresa, ubicada a Mèxic, estaria a disposició del cartell dels Beltrán Leyva, que, valent-se d’uns blocs tèrmics de formigó prefabricats destinats a la construcció, ocultaven a dins la droga. Aprofitaven, així, la infraestructura de les seves operacions de comerç internacional, provinents de Sud-amèrica i Centreamèrica, per copar el mercat europeu de substàncies estupefaents.

Les indagacions suggerien que els cartells mexicans estaven tractant de “trencar” o “inundar” el mercat europeu de la famosa substància estupefaent coneguda com a crystal meth o metanfetamina. Aprofitant les històriques rutes de la cocaïna que dominaven, estaven plegant-se a un nou mercat incipient a Europa amb aquesta nova substància que ells mateixos elaboraven a les zones selvàtiques de Mèxic.

Port de Tarragona