Tanquen l’accés motoritzat al parc ecohistòric del Pont del Diable de Tarragona

El camí només serà transitable per a vehicles d'emergències, veïnat i propietaris de la zona

Una parella al seu pas per la tanca col·locada en un dels accessos del Parc Ecohistòric del Pont del Diable que evita el trànsit rodat. / Ariadna Escoda

L’Ajuntament de Tarragona ha tancat l’accés motoritzat al parc ecohistòric del Pont del Diable després d’acabar les tasques de prevenció d’incendis forestals en aquest entorn natural. Es tracta de la col·locació de tres tanques pivotants entre la zona del pont de les Ferreres i la urbanització del Rodolat del Moro, que impedeixen l’accés rodat a la finca municipal. Segons la consellera de Medi Ambient de Tarragona, Eva Miguel, aquesta actuació protegeix la biodiversitat i alhora, els usuaris que utilitzin l’espai per ús lúdic o esportiu. En l’actuació també s’han arranjat camins per oferir un espai segur als serveis d’emergències. De fet, el parc continuarà sent transitable per als vehicles d’emergències, veïnat i propietaris de la zona.

Les tasques de prevenció d’incendis forestals s’han realitzat al llarg del 2021 en diferents fases i han finalitzat amb la instal·lació de tres tanques pivotants a les entrades naturals del parc del Pont del Diable; dues a l’aparcament del Pont del Diable i una tercera a l’entrada del nucli de Rodolat, prop del carrer Crisantems. En cas que es detectin vehicles no autoritzats transitant pel parc ecohistòric, s’obrirà un expedient sancionador als conductors per circular per espais d’accés restringit.

La consellera de Medi Ambient de Tarragona, Eva Miguel, ha apuntat que aquesta actuació s’ha pogut realitzar perquè la finca del parc ecohistòric és municipal i n’ha remarcat la importància per al conjunt de l’Anella Verda. Per aquest motiu, ha reivindicat l’articulació d’un pla de gestió d’aquest espai per part de la Diputació de Tarragona. Per Miguel, aquesta seria una eina per garantir la protecció natural no només dels boscos que s’inclouen al terme municipal de Tarragona, sinó també de poblacions veïnes.

En aquest sentit, ha insistit en la necessitat de mantenir net i segur l’entorn paisatgístic de la partida municipal on es troba el parc ecohistòric i alhora, les finques forestals de particulars. D’altra banda, el consistori tarragoní ja ha proposat un projecte de continuació de les tasques de prevenció d’incendis als fons europeus Next Generation.

La creació de la brigada forestal, pendent dels pressupostos

La incertesa de l’aprovació dels pressupostos municipals tarragonins han deixat a l’expectativa la creació d’una brigada forestal, una proposta que es va posar sobre la taula el passat setembre. La caiguda d’ingressos i la manca de noves ordenances fiscals tampoc han facilitat fer passos endavant en aquesta qüestió, tal com ha assenyalat Miguel. El departament de recursos humans de l’ajuntament tarragoní està estudiant quin seria l’encaix per poder assolir aquest objectiu, «compartit per tot el govern» per lluitar contra l’amenaça dels incendis forestals.

Troballa recent al Pont del Diable

Les tasques de manteniment i prevenció d’incendis que s’han dut a terme al final de 2021 van deixar al descobert un front de pedrera d’època romana de l’aqüeducte romà de les Ferreres. Tot i que les restes ja estaven documentades, se’n desconeixia l’estat «excel·lent» de conservació i les dimensions.

Paral·lelament, durant el 2022 està prevista una actuació de conservació al Pont del Diable per impermeabilitzar la zona superior de l’aqüeducte i evitar així filtracions d’aigua de pluja. L’actuació tindrà un pressupost de 35.000 euros finançats per la Generalitat i l’Ajuntament de Tarragona.

Port de Tarragona