L’incendi al bloc de pisos del centre de Solsona fa evacuar 79 veïns de tres edificis més

Els Bombers esperen les instruccions dels tècnics per decidir si continuen amb els treballs als tres edificis afectats de la plaça del Camp de Solsona./ Nia Escolà

L’incendi al bloc de pisos del centre de Solsona ha fet evacuar aquest diumenge a la tarda 79 veïns més de tres edificis propers situats a la plaça del Camp i del passeig del Pare Claret. Els Bombers continuen treballant amb 11 dotacions en l’extinció del foc i veuen risc de col·lapse del bloc afectat per l’aparició d’una gran esquerda a la façana «que es va obrint progressivament». Els equips d’emergències també intenten sufocar un foc que afecta una pila de runes i fustes al pati de la planta 1, tot i que les tasques són lentes per la fràgil estabilitat de l’edifici. L’avís de l’incendi s’ha rebut durant la matinada d’aquest diumenge –a les 02.40 hores- al número 10 de la plaça del Camp i, inicialment, ha obligat a desallotjar 21 veïns.

Les flames han cremat totalment un pis de la segona planta i diversos pisos més han quedat afectats per la temperatura i l’aigua de l’extinció. No hi ha hagut danys personals. Els 21 veïns afectats s’han reallotjat amb familiars i a l’hotel Gran Sol, a la carretera de Manresa, segons ha detallat l’ajuntament de Solsona.

L’alcaldessa, Judit Gisbert, ha explicat que després de dos intents frustrats per revifades del foc, l’arquitecta municipal entrarà per a una primera avaluació de l’afectació estructural del bloc quan es consideri prou segur. Paral·lelament, s’està trucant tots els veïns desallotjats –finalment un centenar- per reubicar-los en hotels o en altres instal·lacions del municipi, mentre que d’altres han anat a cases de familiars i amics. En aquest sentit, Gisbert ha agraït l’actitud de col·laboració que han tingut els afectats en tot moment després de l’incendi, que al principi ha estat «molt violent», segons ha comentat.

En declaracions a l’ACN, l’alcaldessa també ha advertit que a la façana lateral hi ha una «esquerda important» i que els Bombers temien que no es produís un esfondrament, un fet que encara no es descarta. De moment, la situació va evolucionant «minut a minut», ha dit.

Paral·lelament, els Mossos investigaran les causes del succés i també es troben a la zona per garantir els treballs dels serveis d’emergències. A banda, està previst que aquest dilluns s’iniciïn els tràmits amb les assegurances perquè puguin donar una solució als veïns afectats per l’incendi.

Gisbert ha assenyalat que per ara es desconeix l’origen de l’incendi, que s’ha produït poc després de dos quarts de tres de la matinada. A aquella hora, un veí ha trucat a la Policia Local alertant que tenia foc a casa i s’han activat els equips d’emergència. Amb el pas de les hores, l’alcaldessa ha confirmat que no consta cap persona ferida.

Un dels veïns desallotjats, Àlex Huerta, ha explicat com aquest diumenge a la matinada estava mirant la televisió i quan es va acomodar al sofà per dormir, es va produir una explosió. «Es van obrir les finestres, la tele va caure i estava ple de foc», ha relatat en declaracions a l’ACN. Huerta ha dit que ara no pot accedir a casa, només per agafar algunes de les seves pertinences, i que de moment està allotjat a un hotel.

Aquest diumenge a la tarda, hi ha deu dotacions terrestre a la zona afectada. Durant les tasques d’extinció, els focs han estat treballant fent atacs indirectes amb aigua des de l’exterior i el foc ja es troba totalment extingit. Segons els Bombers de la Generalitat, també ha calgut treballar des de la primera planta, on han anat caient diversos elements incendiats al pis superior. De fet, les flames també han afectat una pila de fustes emmagatzemades en aquest pati.

S’ajorna el tall d’aigua programat

Fonts de l’Ajuntament de Solsona han informat que el tall previst per a aquest dilluns al municipi per la reparació d’una avaria a la xarxa s’ajornarà uns dies arran de l’incendi del bloc de la plaça del Camp i per no deixar sense subministrament a la zona. Segons el consistori, es tracta d’una fuita controlada.

Port de Tarragona