Un detingut a Barcelona i sis a Madrid relacionats amb la falsificació de passaports COVID

L'organització hauria captat personal sanitari per accedir al registre i es continua investigant pel possible robatori de claus d'accés.

CNP

La Policia Nacional ha desarticulat la branca espanyola d’una organització que proporcionava passaports COVID falsos a diferents països de la Unió Europea. Han estat detingudes set persones -una a la província de Barcelona i sis a Madrid i- pels presumptes delictes de falsedat documental i contra la salut pública, després d’haver constatat fins ara la inscripció fraudulenta d’unes 1600 persones al Registre Nacional de Vacunació. En el transcurs de la investigació es va detectar que l’organització criminal, d’una banda, hauria captat personal sanitari que introduïa al registre els que requerien les certificacions falses. A més, es continua investigant pel possible robatori de claus d’accés, claus amb què igualment registraven persones no vacunades perquè els constés la pauta de vacunació completa i poguessin obtenir la documentació que necessitaven.

Els arrestats s’anunciaven en aplicacions de missatgeria instantània aprofitant grups de temàtica negacionista en què oferien tant proves PCR falses com passaports COVID falsificats. L’operació, que continua oberta, ha permès la detecció i identificació dels líders de l’organització criminal que operava des de França, les dades de la qual ja s’han posat en coneixement de les autoritats del país.

S’anunciaven en grups de temàtica negacionista

La investigació va començar a principis de gener quan es van detectar anuncis que oferien tant proves PCR falses com a passaports COVID falsificats en grups de caràcter negacionista d’una aplicació de missatgeria instantània. Els agents van poder comprovar que persones integrants de grups criminals o intermediaris, es van introduir en aquests grups per garantir un “passe de salut” a persones que no estiguessin vacunades.

D’aquesta manera van descobrir que el pagament que exigien a canvi de les certificacions fraudulentes era de 50 euros, en el cas d’emetre certificats de proves PCR negatives, i quantitats que oscil·laven entre els 200 i 1000 euros a canvi d’expedir passaports COVID en què constaran dues o tres dosis de vacunació. A més, els investigadors van poder constatar que, en la majoria dels casos, els integrants de l’organització exigien el pagament en criptomonedes, a través de comptes que havien obert a tercers països per fer més complicat el rastreig per part de les autoritats.

Un cop els implicats percebien el pagament els interessats obtenien el codi QR en què constava la pauta de vacunació fraudulenta. Al cap de dos dies podien obtenir el passaport COVID en què constaven com a rebudes dues o tres dosis.

Dos tipus de xarxes clientelars

Les indagacions dutes a terme han permès detectar que l’organització havia creat dos tipus de xarxes clientelars, una a la qual cobraven al voltant de 200 euros perquè poguessin obtenir el document fraudulent, i una altra, amb més poder adquisitiu, a la qual s’exigia un pagament de 1000 euros per introduir-les al registre amb la pauta de vacunació completa.

Després d’identificar els intermediaris a Espanya de la xarxa criminal, es va dur a terme un operatiu que va permetre la detenció de tots, així com la identificació dels líders de l’organització. La investigació continua oberta i no es descarten noves detencions. Les 1600 persones que han adquirit les proves fraudulentes han quedat subjectes a investigació.

Port de Tarragona