Un terratrèmol de magnitud 4 sacseja l’Alt Urgell sense produir danys

El sisme s'ha notat clarament i l'Institut Cartogràfic ha rebut 150 enquestes de percepció

Catalunya ha registrat un terratrèmol de magnitud 4 a l’escala de Richter aquest dimarts a les 03:17 h amb epicentre a l’Alt Urgell, a la zona del Port de Cabús, segons informa l’Instituto Geográfico Nacional. Protecció Civil de la Generalitat ha emès una Prealerta del Pla Especial d’Emergències Sísmiques (SISMICAT). Segons informa l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), el sisme ha estat altament percebut i ha rebut 150 enquestes de percepció en zones d’Andorra i l’Alt Urgell, com ara la Seu d’Urgell, a més de localitats del Pallars Jussà com és el cas de la Pobla de Segur. El telèfon d’emergències 112 no ha rebut cap trucada. En aquests moments no consten danys personals ni materials.Els ciutadans que hagin notat el terratrèmol poden comunicar-ho a l’Institut Cartogràfic i Geològic a través d’un qüestionari que hi ha a la pàgina web de l’ens. Des de Protecció Civil recomanen que, en el moment en què es produeixi un sisme important, les persones que l’estiguin percebent dins d’un habitatge es refugiïn sota una taula sòlida o en un angle de la paret. També que no marxin del lloc, que no s’agafi l’ascensor i que si fa olor a gas no s’encenguin els llums, ni foc ni cap aparell elèctric.

En cas d’estar al carrer, cal allunyar-se dels edificis i, si no és possible, buscar refugi en un portal. Si la sacsejada es produeix en el moment què la persona afectada està dins un vehicle, es recomana quedar-s’hi a dins i lluny d’elements que puguin caure.

Després del sisme, es recomana tancar les connexions d’aigua i gas, escoltar la ràdio i seguir les instruccions de les autoritats i evacuar l’edifici amb la documentació, roba d’abric i els medicaments indispensables. Així, cal anar a un lloc aïllat i protegit de la caiguda d’objectes, caminar pel mig del carrer i vigilant les vores i tot allò que pugui caure. Finalment, es demana evitar les zones costaneres, ja que hi pot haver perill de grans onades.

Port de Tarragona