Detingut a una urbanització de Barcelona un dels fugitius més buscats d’Europa, catalogat com a “objectiu d’alt valor”

E. K., àlies “DEC”, formava part dels EU MOST WANTED, llista publicada per EUROPOL que recull més d'un centenar de pròfugs perillosos

CNP

La Policia Nacional han detingut a Barcelona EK, àlies DEC, un dels fugitius més buscats d’Europa que formava part dels EU MOST WANTED, llista publicada per EUROPOL que recull més d’un centenar de pròfugs perillosos. L’arrestat estava considerat per les autoritats policials i judicials d’Eslovènia com a “objectiu d’alt valor” perquè està implicat en un transport de més de 300 quilos d’heroïna des de l’Iran a Eslovènia, fets pels quals s’enfronta a deu anys de presó. El detingut residia amb la família en una urbanització de luxe de Barcelona que va obligar els agents a establir un dispositiu de vigilància en condicions complexes.

En una altra intervenció diferent, desenvolupada també a la Ciutat Comtal, va ser arrestat un altre pròfug reclamat per Alemanya per la seva implicació en el tràfic d’estupefaents. En el moment de la detenció va reaccionar amb gran violència i va causar diverses lesions als agents actuants. Ambdues intervencions han estat desenvolupades en el marc de la xarxa ENFAST –European Network of Fugitive Search Teams–.

«Objectiu d’alt valor»

La investigació per a la localització del pròfug va començar a finals de l’any 2019. Els agents especialitzats en la localització de fugitius de la Policia Nacional van tenir coneixement de l’existència d’una OEDE, emesa per Eslovènia per tràfic de drogues, per detenir EK formava part de la llista europea de fugitius -EU MOST WANTED- que publica EUROPOL i recull més d’un centenar de pròfugs perillosos. Així mateix, estava considerat per les autoritats policials i judicials d’Eslovènia com a “objectiu d’alt valor”.

Els fets pels quals se li reclamava van passar entre març del 2018 i maig del 2019, quan, juntament amb quatre persones més, va comprar drogues i va organitzar el seu transport des de l’Iran a Eslovènia amb l’objectiu de vendre-la. El transport estava format per 800 bosses d’adhesiu ceràmic, on van amagar 25 bosses especialment marcades i on hi havia un total de 302,3 quilograms d’heroïna. Tot plegat viatjava al?interior d?un contenidor que va arribar al port de Koper, a Eslovènia. Posteriorment, la càrrega va ser transportada des del port fins al magatzem duna empresa. Aquell mateix dia, el detingut, acompanyat d’una altra persona, va arribar al lloc amb la intenció d’aconseguir les substàncies, carregant en dos vehicles les 25 bosses d’heroïna. Per aquests fets s?enfronta a una pena de deu anys de presó.

Vigilància complexa

La importància de la recerca del fugitiu va propiciar un contacte permanent entre la Policia Nacional i la Policija d’Eslovènia, sent continu l’intercanvi d’informació el que va permetre conèixer dades de les entitats falses que utilitzava, dels immobles on havia viscut i dels vehicles que havia utilitzat. D’aquesta manera es va localitzar el seu habitatge en una localitat barcelonina, on sembla que residia al costat de la seva família en una urbanització de luxe al costat d’un camp de golf. Les característiques de la zona, i l’existència d’un xat de residents per alertar de qualsevol presència estranya a la zona de què pogués formar part l’investigat, van obligar els agents a establir una vigilància llunyana de l’habitatge des d’una zona boscosa.

Finalment, i una vegada confirmada la seva presència al lloc, es va dur a terme la detenció amb el suport de dos agents eslovens desplaçats expressament al lloc. La perillositat del reclamat, possiblement armat i amb una actitud impredictible, va fer que els policies actuants actuessin amb sorpresa i contundència per aconseguir el seu arrest.

Port de Tarragona