25 detinguts a Catalunya i altres autonomies per danys a trens a tota Espanya entre 2020 i 2021

S'han esclarits 422 delictes de danys en ferrocarrils

Els Mossos d’Esquadra, amb col·laboració amb Policia Nacional en una operació conjunta, han esclarit 422 delictes de danys en ferrocarrils a Catalunya i altres autonomies d’Espanya. Han estat detingudes 25 persones a Catalunya, Madrid, Fuenlabrada, Burgos, Lleó, València, La Corunya i Oriola. Els fets van tenir lloc entre els anys 2020 i 2021 i s’estima que els danys ocasionats a trens, vagons de ferrocarril i metro pugen a més de 1.670.000 euros.

Detectar l’autoria de nous danys

Arran de l’operació anterior, en què es van detenir 103 persones com a autors de delictes de danys en trens comesos durant l’any 2019 i valorats en més de 22 milions d’euros, els agents van continuar fent contactes periòdics amb les operadores de ferrocarrils i transports metropolitans de Barcelona per tal de fer un seguiment d’aquest tipus de criminalitat. Per tal de detectar l’autoria de nous danys en trens esdevinguts principalment a la Comunitat Autònoma de Catalunya, els agents van investigar nous grups que utilitzaven tècniques diferents per poder perpetrar les seves accions de manera impune.

Un cop identificats els autors ia causa de la gran mobilitat geogràfica que mostren aquests delinqüents, els agents van dur a terme una àmplia tasca de recerca per tal de demanar tots els fets en què poguessin haver participat a tot el territori nacional. Per això es va establir des del passat mes de setembre de 2020 aquesta operació en què fins ara s’ha aconseguit identificar 46 dels autors a qui se’ls atribueix un total de 422 delictes de danys en trens per un import de 1.670.000 euros.

25 arrestats en espera de nous detinguts

Així mateix, l’operatiu per a la detenció dels investigats s’ha dut a terme en dues fases; la primera va tenir lloc a partir del 31 de gener de 2022 i es va centrar en la localització dels individus residents a Madrid, Fuenlabrada, Burgos, Lleó, València, La Corunya i Oriola; a la segona fase es va detenir els investigats amb residència a Catalunya. En total 25 persones han resultat arrestades -20 a la primera fase i cinc a la segona- i l’operació continua oberta per a la localització i detenció d’altres autors dels fets.

Port de Tarragona