Trobats quatre quilograms d’explosiu en cordó detonant en un paratge del terme municipal de Roda de Bèra.

La Policia Local de la localitat de Roda de Bèra va donar avís de la troballa a la Guàrdia Civil del Vendrell que de manera immediata es va personar a la zona, activant el protocol existent en aquest tipus de fets.

GC

Agents de la Guàrdia Civil del Vendrell després de ser avisats de la troballa d’un rodet de cordó explosiu en una zona de difícil accés del terme municipal de Roda de Berà, van confirmar la notícia mitjançant la presentació in situ d’una patrulla de seguretat ciutadana, activant-se de manera immediata el protocol existent per a aquest tipus de troballes, informa la Subdelegació del Govern a Tarragona.

D’aquesta manera, tècnics especialitzats en desactivació d’explosius (TEDAX), del GEDEX de la Comandància de la Guàrdia Civil de Tarragona, es van personar al lloc, comprovant que es tractava de 40 metres de cordó detonant de 100 grams/metre. Després de rastrejar la zona es va localitzar un tros de 10 cm del mateix tipus de cordó detonant i altres de 15 cm de 12 grams/metre.

El material explosiu es trobava en molt mal estat de conservació, per la qual cosa els tècnics, aplicant criteris de seguretat, van traslladar el material fins a un planter proper, on van procedir a la seva destrucció de manera controlada. El mal estat de conservació dels explosius afecta la seva estabilitat química i els fa més inestables i, per tant, més perillosos.

El cordó detonant és un explosiu habitualment utilitzat a la indústria civil per a labors de mineria i/o voladura. Atès que a la zona de la troballa es van executar obres de construcció dels túnels de l’AVE Madrid-Barcelona, ​​no es pot descartar que els operaris encarregats de l’obra deixessin oblidat al seu dia aquest material.
La Guàrdia Civil és el cos policial encarregat de la supervisió del control i consum d’explosius a tot el territori nacional. Des dels atemptats de l’11 de març a Madrid, la Guàrdia Civil porta a terme un intens control de qualsevol transport i consum d’explosius en obres o voladures, a més de supervisar el consum en festes tradicionals en què es faci ús de material pirotècnic.
És important recordar que la tinença o col·leccionisme no està permesa cap tipus d’explosiu i que, encara que pugui semblar inofensius per la seva antiguitat o estat, els explosius són altament perillosos. En cas de trobar algun artefacte o artefacte en qualsevol forma o tipus que pugui semblar explosiu mai no ho ha de manipular, havent de posar aquest fet en coneixement de les autoritats policials.

Port de Tarragona