Els Bombers tanquen bona part de la cua i del flanc esquerre de l’incendi forestal de Roses, que crema 400 hectàrees

Treballen intensament en el flanc dret i s'espera que amb la claror de l'albada puguin afegir-se efectius aeris

Els Bombers han aconseguit tancar bona part de la cua i del flanc esquerre de l’incendi forestal de Roses (Alt Empordà) al llarg de la matinada. Segons informa el cos, les flames afecten una superfície de 400 hectàrees. Fins ara, havien pogut envoltar amb mànega dues terceres parts d’aquestes zones. Els esforços es concentren ara al flanc dret de l’incendi, on s’ha treballat ja en una tercera part. El cap de l’incendi, per la seva banda, ha avançat fins gairebé tocar a mar. El foc, que es va declarar poc abans de la mitjanit, ha obligat a activar fins a 40 dotacions. La tramuntana ha empès les flames ràpidament en direcció al Cap de Creus. Els Bombers confien que amb la claror de l’albada puguin afegir-se efectius aeris a l’extinció.

Les flames han començat pels volts de tres quarts de dotze de la nit a la zona del Mas de l’Alzeda i s’han estès ràpidament empeses pel fort vent que bufava a la zona. «La propagació ha estat molt ràpida», assegura el cap d’intervenció dels Bombers, Santi Lleonart. A hores d’ara, ja hauria afectat més de 400 hectàrees i continua actiu, tot i que amb algunes zones amb una «estabilització precària». Lleonart diu que cal molt prudència i que les properes hores seran «clau». «Hem de veure si el flanc esquerra el podem estabilitzar de forma segura, això ens permetria reduir el potencial d’hectàrees cremades», assegura Lleonart.

De fet, el vent ha afluixat però s’espera que en les properes hores revifi. Això també condicionarà la feina dels efectius aeris que s’han d’incorporar properament a les tasques d’extinció. «Haurem de veure si les condicions d’estabilitat es mantenen però falta veure si un cop s’enlairin poden treballar i l’eficàcia de les descàrregues», remarca Lleonart. «Encara queda el dia d’avui, que serà molt dur i haurem de veure com evoluciona», afegeix.

«Lleugerament optimistes»

L’alcalde de Roses, Joan Plana, ha assegurat que malgrat l’afectació són «lleugerament optimistes» tenint en compte que el «vent ha afluixat». «Hi ha raons per ser més optimistes però l’incendi no està sota control», ha afirmat. També ha demanat a la població que segueixi les informacions pels canals oficials, que no es desplaci si no es estrictament necessari i que no s’acostin a la zona afectada. D’altra banda, s’ha mostrat preocupat per l’afectació en ple Parc Natural del cap de Creus i ha llençat un crit d’alerta en relació al canvi climàtic. «És una prova més que és un tema que ens hem de prendre seriosament», ha afegit.

Port de Tarragona