Rússia inicia l’atac militar contra Ucraïna

Putin diu que comença una "operació militar especial" per "desnazificar" el país veí

El president de Rússia, Vladímir Putin, en un discurs televisat sobre el conflicte d'Ucraïna. / Ruptly

Rússia ha iniciat l’atac militar contra Ucraïna aquesta matinada, després d’un discurs televisat del seu president, Vladímir Putin, on ha anunciat una «operació militar especial» per «desmilitaritzar» i «desnazificar» el país veí. Putin ha dit que l’objectiu de la incursió militar és «protegir» la població del Donbass, que ha assegurat que viu exposada a la «humiliació i el genocidi pel règim de Kíev». El president rus ha exigit als militars ucraïnesos que abandonin les armes i la zona del Donbass i ha responsabilitat Ucraïna de qualsevol «bany de sang». Putin també ha avisat Occident que «qualsevol» que intenti frenar-lo o «amenaçar» es trobarà amb una resposta de Rússia «sense precedents en la història». «Estem preparats», ha dit.

Putin ha criticat «l’expansió de l’OTAN cap a l’est», que considera que ha arribat a un punt «perillós» i que Moscou ja no pot tolerar. «No podem seguir simplement observant el que passa. Seria irresponsable per part nostra», ha afirmat el líder rus. Per Putin, tot plegat «no és una exageració» sinó «un tema de vida o mort» i del «futur» de Rússia. Segons ell, Ucraïna i els aliats de l’OTAN «han creuat» una «línia vermella».

L’objectiu de la seva operació militar, ha dit, és «protegir Rússia dels que han pres Ucraïna com a ostatge» i portar «davant de la justícia» els que han comès, segons diu, «crims sanguinaris contra civils, inclosos ciutadans russos» a la zona del Donbass. Tot i afirmar que Rússia «respectarà» la sobirania dels països formats després de la dissolució de l’URSS, Putin ha afegit que «Rússia no pot sentir-se segura, desenvolupar-se ni existir amb l’amenaça constant que prové del territori de la Ucraïna moderna».

El president rus ha parlat de la Unió Soviètica i de la lluita contra els nazis durant la Segona Guerra Mundial durant el seu discurs, i ha afirmat que «ningú» va demanar als ciutadans ucraïnesos que viuen en determinades parts d’Ucraïna com es volien organitzar territorialment. «La nostra política es basa en la llibertat», ha remarcat, defensant que el dret a l’autodeterminació el poden exercir «tots els pobles que viuen en l’actual territori d’Ucraïna».

En aquest sentit, durant el seu discurs Putin també s’ha referit directament als membres de l’exèrcit ucraïnès, als que ha demanat que entreguin les armes. «Camarades, els vostres pares, avis i besavis no van lluitar contra els nazis, defensant la nostra mare pàtria comuna, perquè avui els neo-nazis ocupin el poder a Ucraïna», els ha dit, afegint: «vau jurar lleialtat al poble ucraïnès, no la junta anti-popular que saqueja Ucraïna i se’n riu del poble». «No seguiu les seves ordres criminals, us demano que deixeu les armes immediatament i aneu cap a casa», ha exigit.

Port de Tarragona