L’OTAN enviarà «milers de tropes» a l’est d’Europa «ràpidament»: «Putin ha comès un terrible error estratègic»

És la primera vegada que activen les "les forces de resposta", que tenen uns 40.000 efectius

El secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, en una roda de premsa.

Natàlia Segura / Brussel·les.- L’OTAN enviarà «milers de tropes» a l’est d’Europa «ràpidament». Després d’una reunió entre els líders de l’aliança per videoconferència, el secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenberg, ha anunciat que «desplegaran elements de les forces de resposta de l’OTAN per terra, mar i aire per respondre ràpidament» en considerar que la invasió russa d’Ucraïna és «l’amenaça més gran per a l’OTAN en dècades». Segons Stoltenberg, és la primera vegada que activen aquestes forces especials, que tenen unes 40.000 tropes. «Putin ha comès un terrible error estratègic», ha dit Stoltenberg.

La Força de Resposta de l’OTAN és «una força multinacional altament preparada i tecnològicament avançada formada per components terrestres, aeris, marítims i Forces d’Operacions Especials» que es poden desplegar ràpidament, segons l’aliança.

Els EUA, França, Alemanya i el Regne Unit contribuiran en aquest desplegament amb tropes seves.

«Rússia ha acabat amb la pau a Europa», ha dit Stoltenberg. L’OTAN creu que l’objectiu de Putin no es limita a Ucraïna i condemna que encara vulgui vetar l’entrada d’aliats. El govern rus ha avisat aquest divendres que una adhesió de Finlàndia i Suècia tindria repercussions polítiques i militars «greus». Així, Stoltenberg ha recriminat a Putin que no «respecti» l’ordre de seguretat europeu utilitzant «la força» per aconseguir els seus objectius.

«Rússia pagarà un alt preu els pròxims anys», ha avisat.

Stoltenberg ha defensat el desplegament de més efectius a l’est davant la «crisi de seguretat més greu» que ha viscut l’OTAN a Europa. «El desplegament de les forces de resposta és per prevenir cap malentès. Estem preparats per protegir-nos», ha remarcat.

Port de Tarragona