Els fets delictius es redueixen un 22% a Tarragona durant el 2021

Els cossos policials atribueixen la disminució a la posada en marxa del Pla de Seguretat Integral de Districtes

Imatge de la roda de premsa posterior a la junta de seguretat local de Tarragona, amb el cap de l'ABP del Tarragonès dels Mossos, Ramon Franquès; la consellera de Seguretat Ciutadana, Cristina Guzmán, i el cap de la Guàrdia Urbana, Enrique Fernández. / Foto: Eloi Tost

Eloi Tost / Tarragona.– Els fets delictius es van reduir un 22% a Tarragona en comparació amb els del 2019, segons han explicat aquest dilluns l’Ajuntament de Tarragona, la Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra. Segons han assenyalat els cossos policials, es van produir fins a 8.900 fets delictius, la xifra més baixa dels darrers anys i 2.300 casos menys de la mitjana del darrer lustre. Els responsables de seguretat ho han atribuït a la posada en marxa del Pla de Seguretat Integral de Districtes, el passat maig. Els delictes que més s’han reduït són els robatoris amb força, amb un descens del 42%, mentre que els robatoris amb violència i intimidació han disminuït un 25%, segons ha assenyalat la consellera de Seguretat Ciutadana de Tarragona, Cristina Guzmán.

Pel què fa als robatoris amb força, els que més han baixat són els comesos a l’interior de vehicles (-49%), seguits dels efectuats en empreses (-47), en establiments (-33%) i en domicilis (-26%). El descens també ha estat significatiu en els robatoris amb violència i intimidació. Dins d’aquesta categoria, els més freqüents són els realitzats a l’espai públic, que han baixat un 23%, seguits dels fets en establiments (-33%) i en domicilis (-62%).

Tot plegat ha fet que les detencions també es reduïssin, en concret, un 13%. «Han baixat molt els delictes patrimonials. Els de domicilis han passat de 400 a 300, i hi ha hagut 100 delictes violents menys a la ciutat», ha assenyalat Ramon Franquès, cap de l’Àrea Bàsica Policial (ABP) del Tarragonès dels Mossos d’Esquadra.

Segons han assenyalat els comandaments policials, les zones on es cometen més continuen sent les més cèntriques, amb especial rellevància a la plaça Corsini i a la plaça de la Font. Amb la reobertura de l’oci nocturn també hi ha hagut un repunt d’aldarulls a la Part Alta, segons ha explicat el cap de la Guàrdia Urbana de Tarragona, Enrique Fernández, que ha recordat que l’agost i setembre de l’any passat van ser «complicats» pels ‘botellons’ massius que hi va haver en diferents espais de Tarragona.

Més denúncies

En canvi, les denúncies s’han incrementat. Especialment les imposades per incompliment de les ordenances municipals, que han crescut un 48%, fins a les 23.460. D’aquestes, 20.386 van ser per incomplir normes de circulació, 1.148 de les quals per a usuaris de vehicles de mobilitat personal -especialment patinets elèctrics-. A banda, també se’n van posar 938 per infraccions com ara la tinença o consum d’estupefaents a la via pública, 416 per alteració de l’ordre públic o 345 per consumir begudes alcohòliques al carrer. Paral·lelament, la Guàrdia Urbana ha obert 3.044 diligències, de les quals 2.600 per ocupació de via pública i 415 per mediació. Al llarg de tota la pandèmia també s’han imposat 3.400 denúncies per incompliment de les restriccions sanitàries.

El Pla de Seguretat Integral de Districtes es va començar a aplicar el maig de l’any passat, si bé ja hi havia hagut dispositius conjunts entre Guàrdia Urbana i Mossos d’Esquadra. En concret, van fer 2.312 serveis planificats. Franquès ha indicat que el pla s’implementarà durant dos anys i que després es plantejaran fer ajustos, si bé això no va en detriment que hi hagi operatius concrets si hi ha un repunt d’un fet delictiu determinat. Un exemple seria els controls que la Guàrdia Urbana fa de dijous a dissabte a la Part Alta per lluitar contra l’incivisme derivat de l’oci nocturn.

Tot plegat s’ha analitzat en el marc de la junta local de seguretat que s’ha celebrat aquest dilluns i en la qual hi han participat responsables policials i polítics. Finalment, Guzmán ha posat en valor l’efecte dissuassori que han tingut les càmeres de seguretat instal·lades a la Part Baixa i ha exposat que les que s’han d’instal·lar als barris de Llevant ja estan en procés d’adjudicació. Alhora, abans d’acabar l’any se’n col·locaran 25 més a la Part Alta.

Port de Tarragona