Una vuitantena de víctimes d’abusos de l’Església reclamen a Omella una investigació «neutral, exhaustiva i transparent»

L'associació Infancia Robada es nega a col·laborar amb el despatx d'advocats encarregat del cas per esbiaixat

El president del despatx d'advocats Cremades-Calvo Sotelo, Javier Cremades, amb el president de la Conferència Episcopal Espanyola (CEE) i cardenal arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella, durant una roda de premsa, el 22 de març. / Pol Solà

La portaveu d’Infancia Robada, Ana Cuevas, ha reclamat al president de la Conferència Episcopal Espanyola (CEE), Joan Josep Omella, una investigació «neutral, exhaustiva i transparent» sobre els abusos sexuals a l’Església. Cuevas, al capdavant d’una entitat que representa una vuitantena de víctimes, ha comunicat a Omella en una entrevista que han mantingut aquest dimecres que Infancia Robada no col·laborarà amb el despatx d’advocats Cremades, al qual la CEE ha encomanat una investigació sobre els abusos. Cuevas ha recordat que el màxim responsable del bufet és membre de l’Opus, per la qual cosa considera que té un punt de vista esbiaixat. L’entitat aposta per la comissió interdisciplinar que encapçalarà el Defensor del Pueblo.

Al final de la reunió Cuevas ha explicat que Omella s’ha compromès a «estudiar alternatives» al bufet d’advocats i, segons la portaveu d’Infancia Robada, ha «entès» els motius pels quals les víctimes d’aquesta associació es neguen a col·laborar-hi.

«Volem obtenir veritat, justícia i reparació», ha subratllat Cuevas, que ha exigit a l’Església que «obri els arxius» perquè es pugui obtenir la informació «necessària» i «depurar responsabilitats». Per això l’ha animat a col·laborar amb la comissió que crearà el Defensor del Pueblo, organisme que considera «la figura adequada» per fer la investigació.

L’associació ha presentat a Omella un seguit de peticions, com ara que l’Església faci «una condemna rotunda, sense pal·liatius» dels abusos, demanant «perdó públic i sense excuses». També ha exigit teràpies per a les víctimes, ajuts per integrar-les en el mercat laboral en els casos que calgui i una reparació econòmica, entre d’altres.

«És el seu deure», ha asseverat Cuevas. «Si hem d’arribar a obligar l’Església a depurar responsabilitats, a exercir el seu deure de socors i la voluntat de reparar, és que alguna cosa no funciona bé en aquesta institució. És l’Església, no un club de fans», ha advertit.

Alhora, Cuevas ha considerat «lamentable i reprovable» que «avui encara s’estigui discutint al si de la Conferència si es col·laborarà amb la comissió interdisciplinar que es crearà al Defensor del Pueblo». Per «respecte a les víctimes» ha exigit als jerarques eclesiàstics un «canvi de rumb urgent, ferm i ineludible».

Port de Tarragona