Conclou amb 11 detinguts l’operació per desarticular d’una organització criminal que extorsionava narcotraficants

L'operació es va iniciar per Mossos al desembre passat arran de la localització a l'Arboç d'una dona ferida. Guàrdia Civil també va participar en algunes accions de la investigació.

Munició decomisada a la banda. / Mossos-GC

Agents de la Policia de la Generalitat-Mossos d’Esquadra de la Divisió d’Investigació Criminal (DIC) de la Regió Policial del Camp de Tarragona i la Unitat Orgànica de Policia Judicial de la Guàrdia Civil de la demarcació de Tarragona han detingut onze persones, a qui se’ls atribueix la comissió de delictes de detenció il·legal, amenaces, coaccions, lesions, delictes contra la salut pública i pertinença a organització criminal.

La investigació es va iniciar el passat dia 27 de desembre quan els Mossos d’Esquadra van localitzar una dona ferida a la població de l’Arboç (Baix Penedès). Un cop els Mossos van recopilar les primeres informacions, aquestes apuntaven a que un grup d’entre 5 i 7 persones havien introduït la dona contra la seva voluntat a l’interior d’una furgoneta, la van traslladar fins a l’Arboç, i un cop allà la van agredir i amenaçar per extreure informació relacionada amb la sostracció d’un carregament d’uns 630 kg d’haixix valorat aproximadament en mig milió d’euros al mercat il·lícit.

En aquest punt, els investigadors de la DIC de Tarragona es van fer càrrec de la investigació i van aconseguir identificar part de les persones implicades en aquesta agressió.

Paral·lelament, i a través de la coordinació que s’estableix amb la resta de cossos i forces de seguretat de l’Estat, van assabentar-se que les mateixes persones identificades pels Mossos d’Esquadra, estaven sent investigades per la Guardia Civil de la Comandància de Tarragona, per un presumpte delicte contra la salut pública, en la seva vessant de tràfic de drogues.

En el marc d’aquesta investigació, els investigadors del cos armat prèviament ja havien comissat uns setanta dos quilograms d’haixix al costat d’un vehicle trobat a l’Hospitalet de l’Infant el 24 de desembre de l’any passat amb símptomes d’haver estat saquejat.

Un cop posada en comú la informació d’ambdós cossos, els investigadors van crear un equip conjunt de treball per tal d’investigar exclusivament aquesta organització.

Els investigats conformaven un grup que es dedicava al tràfic de droga, principalment haixix i marihuana, a la zona del camp de Tarragona. En el mateix sentit, els investigats organitzaven “vuelcos” (denominació referida a una acció hostil d’una organització criminal contra una altra amb la intenció d’arravatar-li droga per obtenir el benefici de la posterior venda) a altres productors o comercialitzadors de marihuana.

Per tal d’arribar als posseïdors de la droga, els investigats recopilaven informació sobre els objectius, es posaven en contacte amb coneguts d’aquests, els amenaçaven directament a ells o a terceres persones del seu entorn, i fins i tot van arribar a agredir i a retenir il·legalment almenys a una dona, que suposadament tenien coneixement de presumptes carregaments de droga sostrets.

El passat 16 de febrer, es va dur a terme una primera fase d’explotació on es van detenir 9 persones, i es van realitzar tres entrades i escorcolls als domicilis dels investigats ubicats a les poblacions de Vinaròs (Castelló), Alcanar i Esplugues de Llobregat.

Una segona explotació del cas el 16 de març passat va culminar amb la detenció de dues persones més i es van efectuar dues entrades i escorcolls més a dos domicilis ubicats a les poblacions de l’Arboç i Vilanova i la Geltrú.

El resultat final de la investigació va ser d’onze persones detingudes, es va intervenir una arma de foc curta, munició de diversos calibres, uniformes policials que utilitzaven presumptament per extorquir a possibles traficants d’altres organitzacions i prop de 3.000 euros en efectiu.

A banda, en un dels domicilis es va localitzar una plantació de marihuana amb 500 plantes i aproximadament quilogram de cabdells.

Un cop passats a disposició judicial, tres membres de la organització van ingressar a presó per ordre del jutge instructor de la causa, mentre que la resta ha quedat en llibertat amb càrrecs.

Port de Tarragona