El jutge deixa en llibertat amb càrrecs l’investigat per l’assassinat d’Helena Jubany i li prohibeix sortir de l’Estat

El magistrat retira el passaport a Xavi Jiménez, de qui creu que va participar "de forma activa" en la mort

Un dels investigats pel crim d'Helena Jubany, Xavi Jiménez, arriba als Jutjats de Sabadell per declarar sobre el cas, 20 anys després de l'assassinat / Jordi Pujolar

El jutjat de primera instància 2 de Sabadell ha deixat en llibertat amb càrrecs l’investigat per l’assassinat d’Helena Jubany el desembre del 2001, Xavi Jiménez. D’aquesta manera, el jutge, ha rebutjat la mesura cautelar d’ingrés a presó provisional plantejada per la família. El magistrat sí que li ha prohibit, però, la sortida de l’Estat, li ha retirat el passaport i l’obliga a comparèixer mensualment al jutjat, com reclamava la fiscalia. En la seva declaració d’aquest divendres, Jiménez ha contestat només a preguntes del seu lletrat i ha negat la seva implicació en els fets. A l’escrit el jutge creu que hi va participar «de forma activa». Pel que fa a la petició de les parts de noves diligències, el magistrat resoldrà en els propers dies.

En l’escrit sobre les mesures cautelars el jutge considera que els indicis recollits fins ara «fonamenten, de forma provisional i indiciària, la participació» de Jiménez en els fets. D’una banda, «no resulta discutida» l’existència d’una relació entre Jubany i Jiménez. De l’altra, «existeix una connexió formal, material i espacial (i parcialment temporal)» entre els anònims que va rebre Jubany el 17 de setembre i el 9 d’octubre del 2001 i el mateix Jiménez. En tercer lloc, «existeix una connexió» entre els anònims remesos a Jubany «i les circumstàncies de la seva mort».

El jutge analitza amb detall aquesta última asseveració, i relaciona els dos anònims amb el crim. Hi aprecia una «progressió», tant en la informació que contenen com en la participació que donen a Jubany, «el que fa preveure (com s’arriba a indicar) una tercera trobada».

També aprecia vinculacions en el fet que el segon anònim s’acompanyava d’un suc de préssec adulterat amb benzodiacepines, substàncies que també van ser trobades al cos de Jubany, «i que van motivar que amb caràcter previ a la seva mort estigués en estat de coma».

A més, el magistrat veu una vinculació «addicional» entre els anònims i el crim, que és la Unió Excursionista de Sabadell. Al segon anònim es fa referència a les excursions de l’organització, tant Jubany com Jiménez hi pertanyien, i «l’única vinculació» de Jubany amb els veïns dels blocs pròxims al lloc on es va trobar el seu cos era la que tenia amb els que residien en un dels pisos, membres de l’entitat, «coneguts» de Jubany i «amics» de Jiménez.

Alhora, el jutge recull que durant la instrucció el metge forense conclou que el fet «no va poder ser comès per una única persona» i «apunta de forma clara a l’autoria conjunta».

Amb fonament a aquests detalls i a les converses que va mantenir Jubany els dies 29 i 30 de novembre del 2001, el jutge considera que «existeixen indicis suficients que permeten afirmar» que Jiménez «va participar de forma activa en la comissió del delicte d’assassinat» de Jubany.

Es reitera innocent

Jiménez, que va rebre la condició d’investigat el dia abans que prescrivís el cas, ha reiterat la seva innocència davant el jutge i s’ha desvinculat dels fets com ja havia fet anteriorment quan va ser citat com a testimoni. Ara, però, un estudi cal·ligràfic del Cos Nacional de Policia (CNP) el vincula directament amb els anònims que va rebre la víctima setmanes abans del crim.

En la seva declaració, l’investigat no ha donat cap explicació sobre aquests anònims i segons l’acusació això demostraria la seva possible participació en l’assassinat. «Podrien haver altres explicacions alternatives, però com no dona cap explicació es fa difícil descartar que la seva implicació sigui màxima», apunta l’advocat de la família Jubany, Benet Salellas.

Durant la compareixença davant el jutge, que s’ha allargat poc més d’una hora, Jiménez ha explicat, a preguntes del seu advocat, que s’havia intentat «apropar» a Helena Jubany i que per això li havia escrit els correus electrònics que el jutge vincula amb els anònims. Jiménez, però, detalla que la noia no li va fer mai cas.

Pel que fa a la seva coartada el dia de la desaparició d’Helena Jubany, l’investigat ha tornat a explicar que va estar prenen unes cerveses amb un altre membre de la Unió Excursionista de Sabadell, Jaume Sanllehí, i que després va anar a dormir a casa del seu pare, en una adreça pròxima al pis on vivia Helena Jubany.

Actualment, però, el pare de Jiménez té problemes de salut i pateix problemes de memòria i no pot ser citat a declarar. Tot plegat són les explicacions que ha donat l’advocat de la família Jubany, Benet Salellas, perquè a la sortida dels jutjats, ni Jiménez ni el seu advocat han volgut atendre els mitjans de comunicació per donar la seva versió dels fets.

La família Jubany vol repetir l’anàlisi d’ADN

Per la seva banda, la família Jubany demana ara al jutge que s’aprofiti la tecnologia actual per repetir els anàlisi d’ADN a la roba de la víctima i poder donar un «salt qualitatiu» a la investigació. La petició té també el suport de Fiscalia i la pròpia policia que, segons ha detallat Salellas, es veu «capacitada» per trobar nous indicis en les peces personals d’Helena Jubany.

Per Salellas, la prova d’ADN és «clau» perquè en cas d’aparèixer noves mostres que no corresponguessin a la víctima s’hauria de forçar Jiménez a sotmetre’s a una prova per contrastar els perfils genètics. «Ens podríem ubicar en un context de judici oral», s’aventura a afirmar l’advocat.

El jutge haurà de decidir en els pròxims dies si accepta aquesta i altres diligències sol·licitades per les parts.

Port de Tarragona