Dotze detinguts a Barcelona en la desarticulació d’una de les bandes de ‘narcos’ més actives d’Europa que emmagatzemava cocaïna a Tarragona

En l'operació s'ha intervingut mitja tona de droga al Port de Barcelona. A l'organització hi havia criminals històrics buscats per la seva violència i experiència delictiva.

Una de les detencions realitzades per la policia espanyola. / CNP


La Policia Nacional, en una operació conjunta amb l’Europol i la policia d’Alemanya, Bèlgica i Països Baixos, ha desarticulat una de les organitzacions criminals més actives d’Europa dedicada suposadament a introduir cocaïna a Espanya des de Sud-Amèrica per distribuir-se, posteriorment, a la resta d’Europa. La banda utilitzava com a lloc de recepció a Espanya una nau industrial de la demarcació de Tarragona, a més d’un local comercial del Prat de Llobregat.

En l’operació, els agents han detingut 39 persones, 12 de les quals a Barcelona, com a responsables de l’enviament de més de 23,5 tones d’aquesta substància estupefaent. Només al Port de Barcelona s’ha intervingut més de mitja tona de droga. Les detencions s’han fet a través d’un dispositiu simultani a Espanya, Alemanya, Països Baixos, Bèlgica, Emirats Àrabs Units i Paraguai.

Segons ha informat el cos policial, els detinguts estaven buscats com a criminals «històrics» i formaven una organització «molt experimentada i violenta». Durant l’operació, la policia va intervenir més de mitja tonelada de droga al Port de Barcelona.

El principal objectiu de la investigació era un ciutadà espanyol nascut a Alemanya que va passar més de deu anys a la presó per un intent d’homicidi. Actualment, estava investigat per delictes de narcotràfic, organització criminal i blanqueig de capitals. En el marc de l’operació Belarus, es va fer una primera fase a Alemanya, que es va materialitzar amb una seixantena de registres a domicilis i una trentena d’ordres de detenció al març del 2021. Des de llavors, la investigació es va centrar en els dos responsables de l’organització, que ho feien a través d’una tercera persona.

L’operació va començar quan es va detectar la importació de 16 tonelades de cocaïna al port d’Hamburg, que va suposar la detenció de cinc membres de l’organització, que amagaven la droga en pots de pintura exportats amb tres contenidors procedents del Paraguai. Les autoritats neerlandeses van interceptar un altre contenidor al port d’Amberes (Bèlgica), que transportava set tonelades de cocaïna. A partir d’aquestes intervencions, es va iniciar una investigació en què es va detectar que el grup era usuari de diverses plataformes encriptades i localitzar inversors i ‘brokers’ responsables de la importació.

A partir de llavors, el grup es va traslladar a Espanya per fixar una nova base d’operacions. Entre els membres, hi havia un dels líders, i la policia va fer-ne un seguiment estret. Durant el dispositiu de vigilància, es va observar que intentaven dotar-se de la logística necessària per rebre la cocaïna a la península.

Les setmanes següents, la policia va anar identificant individus amb una àmplia experiència en el món del narcotràfic i que residien a l’entorn de Barcelona. Utilitzaven documentació falsificada per si havien de ser identificats. Alhora, es va identificar un camioner professional que també formava part de l’organització i que era el responsable d’extreure contenidors de l’organització del Port de Barcelona amb el seu vehicle.

Organització emplaçada a Tarragona

L’organització criminal disposava, també, d’una nau industrial a la demarcació de Tarragona i un local comercial al Prat de Llobregat (Baix Llobregat), que s’utilitzava per al cultiu i emmagatzematge de marihuana, sistema a través del qual l’organització finançava part de l’operativa per importar cocaïna. També servia com a lloc per reunir els integrants de la banda.

Finalment, la policia va detenir els quatre responsables de rebre, emmagatzemar i transportar la droga. Després de localitzar i assegurar la droga, es va detenir la resta d’integrants de l’entramat a Barcelona i es van registrar sis habitatges i un local comercial al Prat de Llobregat. La investigació va permetre desarticular l’entramat logístic i es van detenir, també, els màxims dirigents, responsables d’importar i distribuir 477 quilos de cocaïna. Es van intervenir més de mig milió d’euros en efectiu.

La intervenció ha estat la més important quant a cocaïna feta aquest any a Tarragona i ha permès a la policia constatar que les organitzacions criminals estan començant a utilitzar localitats més discretes per emmagatzemar i distribuir substàncies estupefaents.

Investigació encara activa

La investigació policial continua activa. La cooperació internacional de les policies de totes els països ha permès investigar 14 persones a Alemanya, 11 de les quals es van detenir el 20 d’abril. Els investigats tenen entre 26 i 57 anys i la majoria tenen antecedents delictius. En total, s’han detingut més de 20 persones a Alemanya, Bèlgica, Països Baixos i Dubái i s’han fet una trentena de registres a domicilis i locals, alguns dels quals a Espanya, concretament, a Màlaga.

Port de Tarragona