Desarticulen una organització criminal que va hackejar servidors d’institucions públiques per desviar nòmines

S'han detingut vuit persones i s'han fet tres registres a domicilis de Madrid

Imatge d'una de les detencions de l'operació policial. / CNP

La Policia Nacional han desarticulat una organització criminal que presumptament havia hackejat sistemes informàtics d’institucions públiques a Madrid i Granada, informa el cos policial. S’introduïen en servidors d’institucions públiques per canviar la domiciliació de les nòmines més quantioses i derivar el pagament a dos comptes oberts amb documentació falsificada, aconseguint els diners estafats una xifra superior als 53.000 euros. S’han dut a terme tres registres a domicilis de Madrid, on s’han intervingut quatre vehicles esportius d’alta gamma valorats en més de 450.000 euros, uns 50 50 dispositius informàtics, 70.000 euros en metàl·lic i unes 400 targetes de dèbit i crèdit tipus moneder ”. Durant la investigació s’han detingut vuit joves a Madrid, en una operació que continua oberta i que ha estat coordinada pel Servei de Criminalitat Informàtica de la Fiscalia Provincial de Granada.

Servidors de nòmines “hackejats” per desviar el capital

La investigació es va iniciar a primers de desembre de l’any passat després d’una denúncia interposada per l’Ajuntament de Granada, en detectar que quatre nòmines de treballadors havien estat manipulades i els diners havia estat transferits a comptes aliens mitjançant un canvi a la domiciliació bancària després d’un “ hackeig” del servidor. A finals del mateix mes, els investigadors van detectar l’ingrés d’una cinquena nòmina en un dels comptes bancaris que havia estat detectat com a pertanyents a aquesta organització criminal. En aquest cas, una de les conselleries de la Comunitat de Madrid, va informar els investigadors de l’existència d’un incident de seguretat en el sistema informàtic de característiques molt similars al que va passar a Granada.

El mètode que feien servir els membres d’aquest grup consistia, servint-se d’uns amplis coneixements sobre el funcionament dels sistemes informàtics adquirits de manera autodidacta des de molt primerenca edat, a introduir-se en els programes destinats a la gestió de nòmines per alterar-ne el funcionament normal i aconseguir canviar la domiciliació bancària de les mateixes. D’aquesta manera, els diners de cinc nòmines, pertanyents a treballadors d’aquestes institucions, van acabar sent transferits a dos comptes de dos bancs diferents que, al seu torn, haurien estat oberts utilitzant documentació falsificada. En aquests comptes, a més, es van detectar altres abonaments d’una quantia rellevant, presumptament procedents d’altres fraus informàtics. De moment, el conjunt de tot el capital puja a una xifra superior als 53.000 euros.

Criptomonedes, esportius d’alta gamma i nombrosos dispositius incautats

Després de l’obtenció fraudulenta dels diners, el pas següent consistia a desviar el capital cap a comptes que l’organització criminal posseïa. A través d’una plataforma de compravenda d’actius digitals, el capital aconseguit il·lícitament es convertia en criptomonedes, dificultant així la traçabilitat dels diners defraudats.

El desenvolupament d’aquesta operació va culminar amb tres registres domiciliaris, un dels quals en un habitatge pertanyent al principal investigat, en què s’han intervingut quatre vehicles esportius d’alta gamma valorats en més de 450.000 euros, 70.000 euros en metàl·lic, uns 50 dispositius informàtics – smartphones, portàtils, discos durs o “ledger”, cartera per a la custòdia de criptomonedes – i unes 400 targetes de dèbit i crèdit tipus “moneder”. Durant la investigació han estat bloquejats més de 170.000 euros en criptomonedes.

La investigació, sota secret de sumari, continua oberta i no es descarta que altres institucions hagin pogut ser víctimes d’aquesta activitat criminal. Sobre dos dels principals membres de l’organització se’n va decretar l’ingrés a la presó després de ser posats a disposició de l’autoritat judicial.

Port de Tarragona