El CNI va utilitzar Pegasus per espiar independentistes amb autorització judicial, segons ‘El País’

Fonts dels serveis d'intel·ligència espanyol desconfien de la investigació de Citizen Lab

El CNI ha admès que va utilitzar el programa d’espionatge israelià que només poden adquirir estats, Pegasus, per espiar persones de l’entorn independentista català, però ha subratllat que ho va fer sempre de manera individualitzada i amb autorització judicial, segons publica l’edició en paper del rotatiu madrileny ‘El País’ en l’edició d’aquest dimarts. Fonts del servei d’intel·ligència espanyol no revelen ni a qui van espiar ni quan, però desconfien de la investigació de Citizen Lab que va destapar el presumpte espionatge a almenys 65 independentistes amb Pegasus. Asseguren, en canvi, que molts dels que figuren a la llista no van ser espiats mai pel centre.

Les mateixes fonts sí admeten que els líders d’associacions independentistes catalanes han estat objecte informatiu del CNI els darrers anys, en virtut del mandat legal que li atribueix la potestat de prevenir i evitar qualsevol amenaça a la integritat territorial d’Espanya, segons recorda el rotatiu.

A més, les fonts del CNI admeten que l’ens va adquirir Pegasus a mitjans de la dècada passada per uns sis milions. També corroboren que s’ha utilitzat per espiar càrrecs públics independentistes i expliquen que, en concret, se’ls ha infectat mòbils particulars que, segons han explicat a ‘El País’, es van utilitzar per contactar amb «grups de caràcter violent com els Comitès de Defensa de la República (CDR)». Totes les escoltes, afegeixen, es van fer amb autorització judicial.

Una altra de les escoltes en què suposadament s’hauria utilitzat Pegasus, afegeix el diari, és la que va dur a la detenció de Carles Puigdemont a Alemanya el març del 2018. El CNI tenia controlat el mòbil d’un dels acompanyants de l’expresident i això li va permetre seguir el vehicle.

Port de Tarragona