La Generalitat inspeccionarà a fons de la Torre dels Escipions aquesta setmana per avaluar els danys causats pel llamp

La part més malmesa és un revestiment fet fa deu anys però també hi ha afectacions en alguns carreus

Detall de l'esquerda que ha quedat a la Torre dels Escipions de Tarragona després de la caiguda d'un llamp, que ha fet saltar el revestiment d'una restauració feta fa deu anys. / Eloi Tost

Eloi Tost / Tarragona – El Departament de Cultura de la Generalitat farà una inspecció a fons de la Torre dels Escipions de Tarragona aquesta setmana, després fa uns dies li caigués un llamp. L’impacte ha afectat sobretot un revestiment de la cara principal de la torre que es va fer fa deu anys, tal com ha comentat Mònica Borrell, directora del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT). Tot i això també hi ha alguns carreus que han quedat malmesos. Borrell ha comentat que cal fer una inspecció també de la part superior per poder fer un projecte de rehabilitació. El monument forma part del conjunt romà de Tarraco, declarat Patrimoni Mundial per la Unesco.

De moment només s’ha pogut fer una inspecció visual a nivell de terra, però els tècnics consideren necessari veure la part superior del monument abans de fer un diagnòstic complet. Aquesta setmana també es pretén assegurar «el carreu de la part de dalt, que és el que genera més dubtes», ha comentat Borrell.

Amb tot, la part més afectada «és la central», que era la que tenia revestiments que no eren de pedra i que «era la part més feble». El monument funerari del segle I d.C. ja presentava una esquerda entre els dos relleus que hi ha, però ara que s’ha danyat aquesta restauració s’ha fet més evident.

«Com abans puguem fer la inspecció, millor, perquè ens interessa tenir la informació per anar prenent decisions», ha indicat la directora del MNAT, que avisa que la restauració tardarà «mesos» en completar-se. Preventivament, la torre s’ha tancat perimetralment per evitar que els visitants s’hi acostin.

Port de Tarragona