El Sinn Féin aconsegueix una històrica victòria per la mínima a Irlanda del Nord

Els republicans se situen com a primera força al Parlament de Belfast a pocs escons del DUP

Seu del Sinn Fein a Belfast. / GM

Gerard Artigas / Barcelona.- El Sinn Féin ha guanyat les eleccions d’aquest cap de setmana a Irlanda del Nord per primera vegada a la història. Els republicans partidaris de la reunificació amb la República d’Irlanda s’han imposat als comicis de la regió amb almenys 27 diputats i un estret marge per davant dels unionistes britànics del Partit Unionista Democràtic (DUP), que han aconseguit com a mínim 24 escons. Fins a la mitjanit de dissabte a diumenge s’han adjudicat 88 dels 90 diputats, per la qual cosa el DUP ja no té possibilitats de superar el Sinn Féin. La participació ha fregat el 63,6%.

Són les primeres eleccions a Irlanda del Nord des de l’entrada en vigor del Brexit, que els nord-irlandesos van rebutjar amb el 55,8% dels vots i que ha provocat que la frontera física entre el Regne Unit i Irlanda sigui un cas excepcional. La victòria del Sinn Féin, antic braç polític del desaparegut Exèrcit Republicà Irlandès –la banda terrorista coneguda per les seves sigles en anglès: IRA–, acosta la possibilitat d’un hipotètic referèndum sobre la reunificació de l’illa sota la República d’Irlanda.

La tercera formació a Stormont serà el Partit de l’Aliança, que s’autodefineix com a no alineat en la qüestió nacional irlandesa i que ha aconseguit 17 escons. El seguiran el Partit Unionista de l’Ulster, amb 9, i el Partit Socialdemòcrata i Laborista, amb 7. Finalment, hi haurà dos independents, un diputat del Partit Tradicional Unionista i un altre per a la formació Gent Abans que els Beneficis. Queden dos escons per adjudicar.

Tot i l’avantatge del Sinn Féin, els Acords de Divendres Sant obliguen a formar un govern transversal entre partidaris de la reunificació i unionistes. El Sinn Féin té dret a proposar el primer ministre, però haurà de convèncer el DUP perquè comenci a caminar la legislatura.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha felicitat el Sinn Féin pels seus resultats històrics i els ha enviat «una abraçada republicana i fraternal» així com «els millors desitjos de llibertat i justícia» a través de Twitter.

Port de Tarragona