Detenen a Tarragona i altres cinc províncies a 82 components d’una banda que venia vehicles amb documentació falsa

Foto: CNP

La Policia Nacional ha detingut 82 persones i han recuperat 58 vehicles d’alta gamma, en una macrooperació contra el trànsit il·lícit de vehicles duta a terme a Tarragona, a més de 20 províncies. Conformaven una organització fortament estructurada en sis nuclis, cadascun amb la seva pròpia estructura però interrelacionats entre si, a Alacant, Almeria, Jaén, Madrid, Múrcia i Tarragona. Creaven empreses per tot el país per contractar serveis de rènting o lísing de vehicles que posteriorment, després de falsificar la documentació, eren destinats a la venda tant a Espanya com a diferents països europeus. S’estima que el frau produït per l’organització és de més de 10.000.000 d’euros i als arrestats se’ls imputen entre altres delictes de pertinença a organització criminal, estafa, alçament de béns, falsedat documental, extorsió i blanqueig de capitals.

La investigació es va iniciar el febrer de l’any passat quan es va detectar a la frontera d’Eslovènia una persona de nacionalitat romanesa a bord d’un vehicle amb permís de circulació falsificat, el turisme, propietat d’una empresa de rènting espanyola, havia estat matriculat deu dies abans a la localitat de Múrcia i lliurat a aquesta ciutat a l’administrador d’una empresa amb seu a Barcelona.

Poc després, una altra persona va intentar creuar la mateixa frontera amb un altre vehicle de característiques similars, també amb la documentació falsificada, un contracte de compravenda fictici i també propietat d’una empresa de rènting espanyola, que igualment havia estat matriculat dies abans i lliurat a la localitat de Múrcia a l’administrador d’una altra mercantil amb seu a Almeria.

D’aquesta manera, dues empreses presumptament no relacionades i amb seus a diferents capitals, van contractar i rebre vehicles a Múrcia que van acabar creuant la frontera d’Eslovènia amb la documentació falsificada. Els agents també van descobrir que les dues persones que conduïen els vehicles havien entrat a Espanya amb avió dies abans amb bitllet només d’anada i que no era la primera vegada que ho feien.

A partir d’aquestes informacions es van produir les primeres detencions pels delictes d’estafa i de falsedat documental i es va iniciar una investigació que de manera ininterrompuda ha permès la identificació i la detenció al llarg de tot el territori nacional de tots els integrants de l’organització criminal. , desarticulant fins a sis nuclis de trànsit il·lícit de vehicles, cadascun amb la seva pròpia estructura però interrelacionats entre si, a Alacant, Madrid, Múrcia, Jaén, Almeria i Tarragona.

Creaven empreses per adquirir vehicles per rènting o lísing

La dinàmica d’aquesta organització criminal consistia en la creació o la utilització d’empreses dedicades a diferents activitats i amb seus repartides per tota la geografia nacional, per contractar serveis de rènting o lísing de vehicles, si bé també utilitzava persones físiques «mules» per a aquestes contractacions.

Quan els vehicles estaven en poder de l’organització, es realitzava la falsificació dels documents necessaris, i mitjançant contractes de compravenda ficticis els traslladaven fins a països europeus, on s’oferien a baixos preus a altres entramats delinqüencials que al seu torn els venien a compradors de bona fe. Els investigadors van detectar que en alguns casos i seguint la mateixa metodologia els vehicles també eren venuts dins del territori nacional.

Aconseguidors i mules per posar els vehicles al seu nom

L’organització estava fortament estructurada i conformada per persones que tenien diferents rols molt definits a dins. Així, hi havia els aconseguidors, que mitjançant empreses o en nom propi obtenien els vehicles per posteriorment cedir-los a l’organització. Els intermediaris o tractants s’encarregaven de vendre o introduir els vehicles al mercat legal, altres realitzaven les gestions i la documentació necessàries per aconseguir la transferència dels automòbils.

Comptaven també amb «mules», que a canvi d’una compensació econòmica, facilitaven la identitat per dur a terme el canvi fraudulent de titularitat dels cotxes i amb responsables d’establiments i negocis de compravenda que feien les transaccions.

Durant l’operació s’han aturat 82 persones de nacionalitat espanyola i romanesa a diferents províncies del territori nacional – Alacant (33), Jaén (18), Madrid (11), Múrcia (11), Almeria (5), Hellín (2) , Castelló (1) i Saragossa (1) – i s’han practicat registres a domicilis, seus jurídiques d’empreses i establiments dedicats a la compravenda de vehicles. A l’operatiu s’han intervingut 58 vehicles d’alta gamma, tres caps tractors valorats en més de 400.000 euros, més de 24.000 euros en efectiu, multitud de documentació i estris necessaris per a la falsificació.

Port de Tarragona