Desmantellada una organització i detingudes 31 persones a la Catalunya Central per tràfic de drogues

Es van intervenir 5.000 plantes de marihuana i 2.000 esqueixos

Foto: CME

Els Mossos han desmantellat una organització a la Catalunya Central que es dedicava al tràfic de drogues. La policia va detenir el 27 d’abril 31 persones com a presumptes autores dels delictes de pertinença a grup criminal, contra la salut pública i defraudació de fluid elèctric. La investigació es va iniciar a finals del 2020 per part de la unitat d’investigació de la comissaria de Berga, quan els agents van tenir coneixement que una família que residia a Berga es dedicava al cultiu i venda de marihuana. Poc després, van esbrinar que els detinguts formaven part d’un grup criminal que treballava de manera coordinada i operava en diverses poblacions del Bages i del Berguedà. S’han intervingut 5.000 plantes de marihuana i 2.000 esqueixos.

Gestionaven de forma personal cultius concrets, però treballaven de forma coordinada a l’hora d’aconseguir material pel manteniment. En ocasions, també ajuntaven tot el producte obtingut dels diferents cultius per vendre’l i col·locar la marihuana en global. Dins del grup també hi havia persones encarregades de buscar habitatges per fer els cultius i persones que realitzaven les instal·lacions elèctriques i el posterior manteniment. Els integrants estaven relacionats familiarment entre si.

El 27 d’abril es va dur a terme un operatiu policial que va permetre la detenció dels 31 implicats. Es van fer entrades en 31 domicilis a Berga, Manresa, Espunyola, Sant Joan de Vilatorrada, Horta d’Avinyó, Santa Maria d’Oló i Llobera.

En els escorcolls es van intervenir 32.245 euros en efectiu i es van localitzar 22 plantacions interiors de marihuana, amb un comís aproximat de 5.000 plantes, 2.000 esqueixos i 25 kilos de cabdells. També es va localitzar un quilo de cocaïna.

Els detinguts van passar a disposició judicial el dia 30 d’abril, i el jutge va decretar presó per a tres dels arrestats i llibertat amb càrrecs per als altres.

Un clan familiar establert a la Catalunya Central

«S’ha eliminat un dels grups criminals més potents de la regió central». Així s’ha expressat el cap de l’àrea d’Investigació Criminal, l’inspector Josep Boixadé, que ha afegit que els detinguts formaven part d’un «clan familiar» establert a la Catalunya Central des de feia anys. Segons ha explicat, els detinguts complementaven la distribució de marihuana amb la distribució al detall de cocaïna.

Pel que fa a l’organització, Boixadé ha explicat que funcionaven «com satèl·lits». És a dir, cadascun dels membres era autònom amb la plantació, però tant la distribució com les instal·lacions es feien de forma conjunta «per relació de parentiu i perquè funcionaven com un grup criminal».

La distribució la feien a tot Catalunya a través d’establiments com és el cas d’una barberia del Berguedà que servia com a punt d’entrega.

Els detinguts han passat ja a disposició judicial. Dels 31 només tres han ingressat a presó, mentre que la resta estan en llibertat provisional a l’espera de la celebració del judici. Els tres que han ingressat a presó tenien antecedents policials per tràfic de drogues. En concret, cocaïna.

Port de Tarragona