El Col·legi de Periodistes i el Consell de la Informació de Catalunya rebutgen l’extradició de Julian Assange

Les entitats creuen que el judici al fundador de Wikileaks seria un “precedent” d’efectes “irreparables”

Pla detall d'una pancarta de suport a Julian Assange en una mobilització convocada per l'Assemblea Nacional Catalana a Barcelona. / Marc Vázquez / Arxiu

El Col·legi de Periodistes de Catalunya (CPC) i el Consell de la Informació de Catalunya (CIC) han fet públic aquest dijous un comunicat de rebuig a l’extradició als Estats Units del fundador de WikiLeaks, Julian Assange, perquè sigui jutjat per violar la Llei Federal d’Espionatge dels EUA. “Això afectaria directament la llibertat d’informació i el dret a saber de tots els ciutadans, tant als Estats Units com a la resta del món occidental. S’amenaça la llibertat d’informació perquè els motius adduïts en la seva acusació descriuen la feina que normalment fan els i les periodistes”, han destacat les entitats. Tant el CPC com el CIC han alertat que el cas d’Assange és un precedent d’”efectes irreparables per les democràcies del món”.

Les entitats han recordat que les funcions dels periodistes en les societats democràtiques “estan descrites pels experts i avalades per la pràctica des de fa més de 200 anys”. “La premsa s’encarrega d’informar a la ciutadania i contribueix a formar la seva opinió per tal que pugui participar en el procés democràtic de cada país. Però els periodistes també han de vigilar els poders i qui els exerceixen, en nom dels ciutadans. I això vol dir denunciar-los quan no actuen correctament, quan violen la legalitat o l’ètica, quan no són eficients en la seva tasca pública o quan, directament, la fan malament. Perquè els ciutadans i les ciutadanes tenen dret a saber-ho”, han reivindicat el Col·legi i el Consell.

Amb tot, el CIC ha considerat que la documentació aportada per Assange “és valuosa per a l’opinió pública perquè ha descobert males pràctiques de governs de diferents països, sobretot dels Estats Units”. “Ha permès conèixer crims de guerra dels Estats Units a l’Iraq i a l’Afganistan. Per aquests documents s’ha conegut que els governants nord-americans van tolerar casos de tortures dels iraquians o l’error de donar el vistiplau a atacs que van acabar amb la vida de gent innocent, periodistes inclosos”, han apuntat.

També han recordat que els documents d’Assange han permès conèixer l’espionatge industrial dels Estats Units o l’existència de comptes secrets de governants, funcionaris i celebritats de tot el món a paradisos fiscals. Tot i això, tant el CIC com el CPC han recordat que no aproven la totalitat dels mètodes de procedir d’Assange.

Port de Tarragona