El partit de govern a Suècia se suma als finlandesos i confirma la intenció d’adherir-se a l’OTAN

La primera ministra de Suècia, Magdalena Andersson, en una trobada a Brussel·les. /UE

El partit socialdemòcrata que governa a Suècia ha decidit que defensarà l’entrada del país a l’OTAN. La direcció de la formació ha aprovat aquest diumenge que «treballarà» per entrar a l’aliança atlàntica, tot i que s’oposarà al «desplegament d’armes nuclears i bases permanents en territori suec». Els socialdemòcrates governen en minoria a Suècia amb el suport dels ecologistes. Per tant, encara s’ha de concretar la decisió final de l’executiu suec, mentre que Finlàndia ha confirmat aquest mateix migdia que sol·licitarà l’ingrés a l’OTAN.

A l’espera que formalitzin la petició d’entrada, el secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenberg, ha plantejat aquesta tarda «reforçar la presència militar» de l’aliança al Bàltic per tranquil·litzar els països escandinaus. La clàusula de protecció mútua, segons la qual els membres prometen defensar la resta d’aliats en cas d’atac, només s’aplica quan un país és membre de ple dret de l’OTAN, així que a Finlàndia i Suècia estan preocupats pel període entre la sol·licitud d’entrada i la ratificació.

Stoltenberg també ha volgut calmar els escandinaus traient ferro a les reticències de Turquia sobre les noves incorporacions. El secretari general de l’OTAN ha assegurat que mantindrà converses amb els turcs per internat «acordar una manera per continuar endavant» amb el procés d’adhesió.

Port de Tarragona