Un jutjat andorrà investigarà Rajoy, Fernández Díaz i Montoro en el marc de l’anomenada ‘Operació Catalunya’

La batllessa insta l'ex president espanyol, els ex ministres i tres ex alts càrrecs més a buscar advocat

L'expresident del govern espanyol del PP Mariano Rajoy a la presentació del seu llibre a Madrid, / Andrea Zamorano

Un jutjat andorrà ha admès a tràmit una querella contra l’ex president del govern espanyol Mariano Rajoy, dos dels ministres que formaven part del seu gabinet, Jorge Fernández Díaz i Cristóbal Montoro, i tres ex alts càrrecs més per una presumpta extorsió a directius de Banca Privada d’Andorra (BPA) perquè facilitessin informació sobre els comptes de la família Pujol, segons el mitjà digital ‘El món’. La batllessa Stephanie Garcia ha remès una comissió rogatòria internacional a la justícia espanyola perquè comuniqui als sis que els investiga com a querellats i que han de buscar-se advocat a Andorra. La querella la van interposar l’Institut de Drets Humans d’Andorra i l’entitat Drets, i posteriorment s’hi van sumar els propietaris del banc.

A banda de Rajoy, Fernández Díaz -ex ministre d’Interior- i Montoro -ex ministre d’Hisenda- la batllessa també ha decidit investigar l’ex secretari d’Estat de Seguretat Francisco Martínez, l’ex director general de la Policia Eugenio Pino i l’inspector Bonifacio Díez.

Segons s’exposa a la comissió rogatòria, que el mitjà ‘El món’ publica extractada, els fets que es denuncien a les querelles estarien relacionats amb les presumptes extorsions, coaccions i xantatge que el 2014 haurien fet agents de la policia espanyola a responsables de BPA per conèixer per vies il·legals una informació bancària secreta sobre Jordi Pujol, Artur Mas, Oriol Junqueras i les seves famílies.

Port de Tarragona