Crida als tractoristes d’Artesa de Segre i a l’UME per ajudar a atacar l’incendi de Baldomar

El Govern demana també la incorporació de dotze unitats de la divisió de focs de l'exèrcit espanyol

Dos veïns de Badomar mirant l'incendi. / Oriol Bosch.

Els responsables del dispositiu de l’incendi d’Artesa de Segre (Noguera) han fet una crida als tractoristes de la zona perquè demà a partir de les nou del matí ajudin a atacar el foc. El delegat del Govern a Lleida, Bernat Solé, ha convocat els pagesos a les davant l’Ajuntament de Baldomar, des d’on se’ls indicarà on han d’actuar amb l’objectiu de perimetrar el foc. L’incendi encara està descontrolat i durant tota la nit els Bombers treballaran per intentar controlar el flanc dret i que les flames no s’escampin a la vall del Segre. Solé també ha explicat que el Govern gestiona la incorporació de dotze unitats de la divisió de focs de l’exèrcit espanyol, l’UME, que també començaran a treballar contra el foc demà a les nou del matí.

A hores d’ara es manté l’estimació de superfície afectada de 500 hectàrees, tot i que els Bombers donen per fet que la xifra augmentarà, perquè encara s’ha de valorar una zona afectada sobre la qual no s’ha pogut treballar. El potencial d’avenç és de fins a 20.000 hectàrees.

El cap de l’operatiu dels Bombers ha explicat que s’està treballant per evitar la propagació cap a la Vall del Segre, pels cantons d’Al·lòs, Baldomar, la Clau i la vall més al nord. Si es pot estabilitzar aquesta zona, això deixarà l’incendi amb el flanc esquerre obert, cap al Massís de Sant Mamet. Són unes 8.000 hectàrees en una zona que només té una pista forestal al mig que puja a una ermita.

D’altra banda, Solé també s’ha adreçat als grangers per demanar-los que demà es dirigeixin al centre de comandament si volen accedir als seus terrenys. Des d’allà els acompanyaran per la seva seguretat i perquè no interfereixin en el dispositiu que combat el foc.

Corbera, perimetrat

Finalment, el responsable dels Bombers ha explicat que l’altre gran foc de la tarda, el de Cobera d’Ebre (Terra Alta) està perimetrat i en fase d’estabilització, per bé que encara no es dona per estabilitzat, la fase prèvia al control.

En un comunicat posterior els Bombers han explicat que entre Artesa de Segre i Corbera, un centenar de dotacions seguiran treballant durant tota la nit per intentar aturar l’avenç de les flames.

També han explicat que avui s’ha donat una de les situacions «més temudes, incendis simultanis agreujats a més al vespre per ignicions provocades per la caiguda de llamps. A més alerten que la jornada d’avui ha estat la primera d’un episodi de sud que es perllongarà uns dies més, amb temperatures similars a les registrades aquest dimecres.

Pel que fa a l’afectació dels incendis, no cal lamentar danys humans i no s’han donat evacuacions forçoses. Sí s’ha donat ordre de confinament a alguns nuclis del terme d’Artesa de Segre (al qual pertany Baldomar), com ara Clua, i Alòs de Balaguer. Una vintena de veïns de Clua, però, han decidit marxar-ne i, per prudència, passaran la nit en instal·lacions habilitades a tal efecte.

També s’han evacuat les 54 persones que hi havia a una casa de colònies de la zona, entre joves i instructors. Tots ells, il·lesos. Finalment, s’ha decidit evacuar també el càmping d’Alòs de Balaguer, on només hi havia la família que n’és propietària. Hores d’ara tan sols hi ha tallada la carretera que uneix la Clua amb Baldomar.

Port de Tarragona