La policia italiana, americana i espanyola col·laboren en la recuperació d’un altar romà, robat al Museu Arqueològic el 1962

Després d'estar 60 anys allunyada del museu, els agents han procedit avui a l'entrega d'aquesta petita ara de 12 centímetres d'alçada en marbre blanc

Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT) on va ser robada la peça fa 60 anys.

La Policia Nacional, en una operació que ha comptat amb la col·laboració de l’Arma de Carrabiners d’Itàlia, la Homeland Security Investigations dels Estats Units i del Ministeri de Cultura i Esport, han recuperat una peça arqueològica de gran valor històric que va ser robada al Museu Arqueològic de Tarragona el 1962. Es tracta d’un petit altar o ara domèstic de l’època romana realitzat en marbre blanc, i que apareixia recollit a la base de dades del Corpus Inscriptionum Latinarum, compendi d’inscripcions llatines va ser recopilat per Emil Hübner i publicat el 1869, i recull de forma exhaustiva inscripcions llatines del món romà. Aquest matí s’ha entregat el museu per part dels investigadors.

Les investigacions van començar a mitjan any 2015, quan els agents van tenir coneixement, a través de l’Arma de Carrabiners d’Itàlia, de la possible localització de la peça. Les autoritats italianes van informar que la peça figurava com a venuda en una casa de subhastes en línia als Estats Units d’Amèrica. L’altar, d’uns 12 centímetres d’alçada, té gravada una inscripció llatina dedicada al déu Júpiter, on es pot llegir “IOVI OPTIMO MAXIMO CAPITOLINO SACRUM”, traduït com “Al Sacro Júpiter Capitolí, boníssim i màxim”.

Les ares són construccions de mida petita que es destinaven com a altar per a les ofrenes a les divinitats. És a dir, són monuments religiosos aixecats al costat de terrenys consagrats, temples o santuaris, també amb caràcter privat a les cases.

Va ser adquirit el 2002 a una coneguda sala de subhastes de Londres

Els tècnics del Museu Arqueològic de Tarragona, museu de titularitat estatal i gestió transferida a la comunitat autònoma de Catalunya, van confirmar fora de tot dubte als agents, que la peça localitzada era la que va ser robada als anys 60 del segle XX, i que formava part dels fons del museu des de l’any 1880, data en què ja apareixia ressenyada al catàleg raonat del museu.

Les feines de recerca al voltant de la casa de subhastes dels Estats Units, on es va comercialitzar l’altar, van revelar que la peça procedia d’una col·lecció britànica. A continuació va ser sol·licitada, a través dels canals oficials de cooperació internacional, la col·laboració de les autoritats nord-americanes, que van verificar que la casa de subhastes va adquirir l’altar romà l’any 2002 a una coneguda sala de subhastes a Londres, procedint a l’any 2010 a la seva venda a un ciutadà nord-americà que a la llavors residia a la capital britànica. Finalment, la peça va ser lliurada voluntàriament per aquesta persona, en tenir coneixement del seu origen il·legal, per tant recuperada i dipositada a l’Ambaixada d’Espanya a Londres, des d’on va ser traslladada a Espanya.

L’ara torna al museu d’origen, reincorporant-se a la col·lecció pública estatal a què pertany, perquè pugui tornar a ser gaudida per tots després de 60 anys d’absència.

Port de Tarragona